středa 6. května 2015

Cyklobus Mže 2015 aneb do Českého lesa přes Tachov


Od 1. 5. vyjíždí na svou trasu cyklobus Mže (Tlučná je na trase tohoto autobusu) 
Město Tachov s podporou Plzeňského kraje stojí za vznikem předloňské novinky - Cyklobusem Mže, jenž trasou kolem Hracholuské přehrady přes historická města Stříbro, Bor či Tachov doveze cestující do severní části Českého lesa.
Autobus vyjede z Centrálního autobusového nádraží v Plzni vždy v 8:15 hodin, do Staré Knížecí Huti v nadmořské výšce cca 700 metrů dorazí v 10 hodin a 5 minut. 
Nazpět do západočeské metropole pojede v 15:50 ze zastávky Lesná, Stará Knížecí Huť. Přes Tachov (v 16:25) má příjezd do Plzně těsně před tři čtvrtě na šest.

Autobus s vlekem pro jízdní kola tzv. Cyklobus Mže jezdí v období od 1. května do 28. září 2015, a to každou sobotu, neděli a státní svátek.
Při ranním spoji č. 1 je navíc v zastávce Tachov,aut.nádr. možnost přestupu od železničního spojení z Plané. Autobus v případě potřeby vyčká příjezdu vlaku 7247 až 5 minut.
Kromě spojů z/do Plzně lze cestovat cyklobusem dalšími spoji vedenými během dne mezi Starou Knížecí Hutí a Tachovem či opačně.
Ze zastávky Lesná,Stará Knížecí Huť odjíždí v 10:20 spoj do cílové zastávky Tachov,aut.nádr. Zastávky Tachov,aut.nádr. odjíždí spoj v 13 hodin směrem do vrcholové zastávky Lesná,Stará Knížecí Huť. Vhodné zejména pro místní na krásný odpolední výlet.
Oba spoje také obsluhují sportovní areál se zastávkou Tachov,Rychta.
Jezdí od 1. 5. do 28. 9. 2015 v sobotu, neděli a státní svátek.

Cena za přepravovanou osobu se řídí dle zvláštního ceníku jízdného a ujeté tarifní vzdálenosti. Společný ceník s ostatními cyklobusy z Plzně.
Např. za cestu z Plzně do Stříbra (30 km) zaplatí dospělá osoba 38,- Kč bez jakékoliv slevy, děti ve věku 6 až 15 let, pes atd. 19,- korun; trasa z Plzně do Tachova (68 km) vyjde dospělého na 74,- Kč, poloviční jízdné stojí 37,- Kč.
Přeprava mezi Plzní a konečnou ve Staré Knížecí Huti (87 km) pak stojí 92,- Kč plné jízdné, děti za polovic.

V případě platby naší čipovou kartou získává cestující slevu 5% na vybrané jízdné. Držitelé karet ISTC (ISIC, ALIVE, ITIC) mohou navíc uplatnit slevu 20% z obyčejného jízdného.
Skupina cestujících s dětmi může využít zvýhodněné Rodinné jízdné až pro pět osob, z nichž jen 2 mohou být starší 15 let.
Za jízdní kolo zaplatíte jednorázově bez ohledu na přepravovanou vzdálenost 30,- Kč za jednosměrnou jízdenku. Pro zpáteční přepravu kola je možné využít zpáteční dovozné se slevou za cenu 20,- Kč. Zpáteční dovozné se poskytuje po předložení jízdenky z opačného směru, u které neuplynulo více jak 36 hodin od jejího vydání (tedy např. od soboty 7:50 do neděle 19:50).
Dětské složitelné kočárky, skládací dětské přívěsné vozíky za jízdní kolo a jízdní kola pro děti do 6 let se přepravují zdarma.
Rezervace:
Zájemci si mohou místo v autobuse předem dočasně zarezervovat nebo rovnou zakoupit jízdenek pro sebe nebo sebe a své jízdní kolo.
Rezervace a prodej jízdenek pro cestující i jízdní kola probíhá nově přes předprodejní místenkový systém AMSBUS. Jízdenku včetně místenky (pro osobou nebo pro osobu + jízdní kolo) lze zakoupit ve všech kamenných kancelářích AMSBUS v Česku i na Slovensku (např. v pokladnách CAN v Plzni)
Nákup je možné uskutečnit také po Internetu z adresy www.csadplzen.cz/e-jizdenka. Cena místenky u tzv. elektronické jízdenky nebo u místenky z klasické prodejny je ZDARMA.
V předprodejním systému AMSBUS vč. e-jízdenky lze rezervovat a nakoupit pouze vybrané typy jízdného. Nelze zakoupit např. Rodinné jízdné s ohledem na proměnlivý počet osob versus přesná blokace míst/sedadel.
V případě Cyklobusu Mže (linka 440333) je možné uskutečnit předprodej pro následující relace:
- u spoje č. 1 ze zastávek Plzeň,CAN až Stříbro,aut.st. do zastávek Tachov,aut.nádr. až Lesná,Stará Knížecí Hut’
- u zpátečního spoje č. 4 ze zastávek Lesná,Stará Knížecí Hut’ až Tachov,aut.nádr. do zastávek Stříbro,aut.st. až Plzeň,CAN.

Turistické cílev dosahu cyklobusu Mže:
Stříbro
Nad řekou Mží romanticky položené město s cenným historickým jádrem. Přístupná věž kostela Všech Svatých.
Městský park s vodopádem, hluboké údolí Mže s naučnou stezkou a hornickým skanzenem.

Údolí Mže
Romantický kaňon řeky Mže mezi Kočovem a Svojšínem. Pro jízdní kola pohodlně průjezdný jen mezi Brodem nad Tichou a stanici Pavlovice.

Kočov
Obec na soutoku řeky Mže a Tichého potoka. Nedaleko se nachází zřícenina kostela Sv. Jana Křtitele, která si svého času zahrála ve filmové pohádce Z pekla štěstí II.

Bor
Město v podhůří Českého Lesa s hodnotným zámkem z 16. století, pseudogoticky přestavěný v 19. století.
Prohlídková trasa včetně výstupu na věž s širokým výhledem do krajiny.

Světce u Tachova
Windischgrätzova jízdárna - mimořádně cenná památka z první poloviny 19. století. Po vídeňské největší jízdárna v Evropě.
Objekt v postupné rekonstrukci, přístupný po dohodě pro skupiny nebo při mimořádných akcích.

Hrad Šelmberg
Zbytky hradu nedaleko osady Lesná na skalním bloku v lese. Hrad nemá žádné konkrétní jméno, proto se nazývá Starý zámek.
Můžeme se setkat i s názvem hrad Šelmberk. Starý zámek byl založen někdy kolem roku 1300, ale nedlouho po svém založení zanikl. Stavba sloužila pravděpodobně jako opěrný nebo kontrolní bod.
Do dnešních dnů se dochovaly pouze minimální stopy po této stavbě ve zdejší lesnaté krajině.

Lesná
Naučná stezka Lesná o délce 10 km začíná i končí ve stejnojmenné obci. Zřizovatelem stezky jsou Lesy České republiky s.p. a tím je dána i tématika naučné stezky a informačních tabulí. 
Stezka je zaměřena na pozůstatky dřívějšího osídlení v této oblasti, přírodní zajímavosti, hospodaření v lesích, pálení dřevěného uhlí v milířích, výrobu potaše, výrobu dřevěných předmětů denní a hospodářské potřeby, výrobu palivového a stavebního dříví, rozvoji skláren a výrobu skla.

Zlatý Potok u Staré Knížecí Huti
Turistická chata s omezeným víkendovým provozem. V zimě pěkné terény pro běžecké lyžování, v létě v okolí velké množství cest vhodných pro cyklistiku.

Schellenberg
Zříceniny hrad una vrcholu hory o výšce 826 m.n.m., nedaleko česko-německé hranice. Významný vyhlídkový bod, skalní útvary.

Havran
Vrch Havran (894 m) se nachází při česko-bavorské státní hranici, asi 8 km západně od Staré Knížecí Huti.
Od června 2014 je bývalá vojenská rozhledna opět veřejně přístupná. Z rozhledny o výšce 24,4 metru je překrásný rozhled po celé střední části Českého lesa.
Na vrchol vede strmá panelová silnice, nevhodná pro silniční kola.

Bärnau
Město nedaleko hranice s Českem při hlavní silnici z Tachova. Knoflíkářské muzeum, při hraničním přechodu rozhledna a dochované zemní opevnění po vojsku generála Tillyho.

Koncentrační tábor Flossenbürg
Ze Staré Knížecí Hutě asi 10 km západně pod horou Havran. Nacisté zde zavraždili na 40 000 lidí, včetně mnoha českých a slovenských vlastenců. Muzeum a památník.

Žádné komentáře: