pátek 12. června 2015

Nové knihy v naší knihovně

Pád titánů 
Ken Follett

První část monumentální historické ságy Století, v níž autor poutavým, jímavým a zároveň napínavým způsobem mapuje fiktivní osudy několika rodin v různých částech světa, jež byly dramaticky poznamenány moderními dějinami. Pád titánů přivádí na scénu příslušníky britské a německé aristokracie, velšské horníky, ruské dělníky i americké demokraty či zbohatlíky, aby několikrát propojil jejich životní cesty a vložil jim do nich zásadní překážku - první světovou válku.

Zima světa 
Ken Follett

Román Kena Folletta z plánované trilogie Století se stal mezinárodní senzací nadšeně přijímanou jako strhující a fascinující kniha, která dokáže čtenáře pohltit na celé dny či týdny. Zima světa začíná tam, kde Pád titánů končí. Pětice našich známých, navzájem spřízněných rodin – americká, německá, ruská, anglická a velšská – vstupuje do doby obrovského sociálního, politického a hospodářského chaosu počínajícího vzestupem třetí říše, přes krvavé události ve Španělsku a velká dramata druhé světové války až po výbuchy sovětských a amerických jaderných bomb...



Hranice věčnosti
Ken Follett

Monumentální románová trilogie Století bestselleristy Kena Folletta vrcholí – po Pádu titánů a Zimě světa, mapujících fiktivní osudy pěti rodin v různých částech světa, dramaticky poznamenané první a druhou světovou válkou, přichází poslední díl ságy, Hranice věčnosti. Do životů Maud von Urlich a jejích potomků v Berlíně, rodu Dewarových ve Spojených Státech, Ethel Williamsové a její londýnské rodiny i rusko-amerického klanu Peškovových tentokrát zásadním způsobem vstoupí dějinné události a konflikty od počátku 60. do konce 80. let 20. století.

Muž z ostrova Lewis
Peter May

V rašeliništi na ostrově Lewis je nalezeno dokonale zachované tělo mladého muže, které nese stopy po několika strašných bodných a řezných ranách. Policie se zprvu domnívá, že se mladík stal obětí rituální vraždy před stovkami let, avšak vytetovaný obrázek Elvise na mladíkově pravé paži odhalí, že se vražda musela stát mnohem později, ve druhé polovině dvacátého století.




Šachové figurky
Peter May

Fin Macleod se znovu usadil na ostrově Lewis v souostroví Hebridy, kde kdysi žil jako dítě. Jakožto bývalý policejní detektiv je najat místním majitelem rozsáhlých pozemků jako šéf ostrahy. Pro muže Finových zkušeností by to měl být snadný úkol.
Při vyšetřování nezákonné činnosti, k níž na hospodářství dochází, se setkává s nepolapitelným místním pytlákem Piskořem Macaskillem, se kterým kdysi chodil do školy. Ale když Fin Piskoře dopadne při pytlačení, stanou se oba svědky bizarního přírodního jevu, při němž se samovolně vyprázdní nedaleké jezero a na jeho dně se objeví malé zabahněné letadlo s důvěrně známým nápisem na boku.

Skála
Peter May

Skotský ostrov Lewis je krásné, ale drsné odlehlé místo bez stromů, bičované větry a pokryté vřesovišti. Topí se tam rašelinou a mluví gaelsky. A snad jen strach lidí z Boha je tam silnější než starost o živobytí. Pod zástěrkou víry však přežívají staré pohanské hodnoty a prapůvodní touha po krvi a pomstě. Na ostrov přijíždí nedávnou ztrátou syna poznamenaný policejní detektiv Fin Macleod, jenž se má podílet na vyšetřování brutální vraždy, spáchané podle stejného scénáře jako vražda, jíž se zabývá v Edinburghu. Fin prožil na ostrově Lewis dětství, takže vyšetřování je pro něho zároveň cestou domů a do minulosti.

Husitská epopej II.
Vlastimil Vondruška

Druhý díl se odehrává vletech 1416 až 1425. Rodina Prokopů se rozrůstá a každý její příslušník hledá štěstí jinde; nacházíme je v Táboře, mezi umírněnými pražany, na straně Rožmberků i v řadách pronásledovaných řeholníků. Kniha popisuje růst revolučních nálad v zemi, budování Tábora, první křižácká tažení do země, zápas o čtyři artikuly pražské a smrt Jana Žižky.




Atlas mraků
David Mitchell

Nevšední kniha anglického autora, který ve svém rozsáhlém románu stírá hranice mezi styly, žánry i časovými rovinami. Autor neváhá a prostřednictvím hlavních hrdinů se zamýšlí nad nebezpečím lidské touhy po moci i nad jejími ničivými důsledky.
Hlavní hrdiny spojuje touha po spravedlnosti, po lepším a ideálnějším životě, po obyčejném lidském štěstí. První část knihy tvoří deník nedobrovolného cestovatele z konce devatenáctého století.


Policie
Jo Nesbø

10. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Na místech, kde bylo v minulosti spácháno několik vražd, jež nebyly objasněny, jsou nalezeni mrtví policisté, kteří tyto zločiny tehdy vyšetřovali. Všichni byli rovněž zavražděni, a to nanejvýš brutálním způsobem. Policie postrádá jakoukoli stopu, a navíc se musí obejít bez svého nejlepšího vyšetřovatele. V nemocnici mezitím leží v kómatu těžce zraněný muž. Jeho pokoj střeží policisté a nikdo se nesmí dozvědět, jak se tajemný pacient jmenuje.


Klid před bouří
Linda Howard

Válečný veterán Dare se v Montaně začne živit jako průvodce divočinou. Stejnou živnost má i Angie, jeho krok jí bere zákazníky. Při jedné výpravě po stopě nebezpečného medvěda někdo chladnokrevně zabije jejího klienta a Angie se dá na útěk. Dare právě táboří poblíž, přispěchá jí na pomoc – a oba společně čelí jak rozzuřené šelmě, tak nevyzpytatelnému vrahovi.




Očistím tě od hříchu
J. D. Robb

Při rekonstrukci staré budovy, bývalého útulku pro týrané děti, se najde pytel s lidskými kostmi. Počítačová rekonstrukce obličejů dokáže, že se jedná o kostry jedenácti dívek ve věku kolem patnácti let. Eva Dallasová sice pachatele odhalí, jenže to má háček – je totiž patnáct let mrtvý…





Ty
Caroline Kepnes

Opravdová láska bolí. Já už jsem to pochopil. A ty to brzy pochopíš taky. Když Guinevere Becková vkročila do knihkupectví, kde Joe pracuje, jako by ho zasáhl blesk. Ta dívka je zosobněním všeho, co kdy chtěl: je krásná, chytrá a má v sobě více sexuální přitažlivosti než jeho nejdivočejší sny. Kvůli ní by třeba vraždil, jen aby ji získal. Guinevere to ještě neví, ale narodila se pro něj. A Joe je odhodlán udělat vše pro to, aby i ona pochopila, že oni dva tvoří dokonalý pár. Když v následujících dnech její svět rozmetá série velmi nešťastných a dosti podivných náhod, je Joe jediný, kdo jí nabídne pomoc a útěchu.

Zpátky ve hře
Michael Vieweg

Nová próza Michala Viewegha se jmenuje podle jedné ze třinácti povídek, která knihu také uzavírá. Autor svou oblíbenou postavu – Oskara – vystavuje kritickým životním momentům: manželskému stereotypu, nevěrám či jisté smrti, kterou sice Oskar přežije, ale s těžkými následky. Jedním z nich je rozvod. V povídkách si vychutnáme jejich literární rozmanitost i další autorovy přednosti, včetně ironie, nadsázky i melancholické grotesknosti. Stručně řečeno: náš nejpopulárnější spisovatel je zpátky ve hře.



BELETRIE PRO MLÁDEŽ

Kinney, J. - Deník malého poseroutky. Výlet za všechny peníze
Svěrák, Z. - Tři bratři
Andersen , H.CH. - Pohádky
Šmerglová, Z. - Čarodějka a koník Jonáš
Drozda, R. - Pohádky pana přednosty
Rodda, E. - Deltora – návrat do Del
Rodda, E. - Deltora – město krys
Simkins, P. -. První světová válka
Joël, S. - Bambuláčci – zvířátka pro radost
Armani, C. - Pohádkoví mazlíčci – originální předlohy pro plstění z vlny
Wasková, M - Příběhy plzeňských domů
I. Vokáč, P. - Ukradená Mona Lisa a další nejslavnější loupeže
Nováková, M. - Prameny řek
Macek, P. - Vztahy v dospívání
Tichá, A. - Zpíváme a hrajeme si s nejmenšími
Kišová, H. - Hrátky s batolátky
Neuman, J. - Dobrodružné hry a cvičení v přírodě
Koubská, P. - Převleky a masky
Dugas, D. - 500 nejlepších receptů lidové medicíny

Žádné komentáře: