úterý 10. listopadu 2015

Kde si nechat změřit zrak? U lékaře, či v optice?



Pokud bych měla na tuto otázku odpovědět jednou větou, řeknu jednoznačně ve zdravotnickém
zařízení.  Mezi zdravotnická zařízení, kde Vám pomohou se změřením zraku, patří nejen oční ordinace ale i zdravotnická zařízení v očních optikách. Ale pozor, ne každá optika je zároveň i zdravotnickým zařízením. Proto si vybírejte pouze optiky takto označené.




Podívejme se na celou záležitost podrobněji.

Mnozí to znají. Špatně vidíte a potřebujete nové nebo silnější brýle. Lékař má však práce nad hlavu, a proto se k němu stejně dříve jak za tři měsíce nedostanete.  A tak přemýšlíte, zda si nechat změřit
zrak v optice. Pokud máte ve svém okolí optiku, která nabízí měření zraku, ujistěte se, zda jde o
zdravotnické zařízení.  Pokud ano, pak si můžete si být jisti kvalitní péčí na odpovídající odborné i
hygienické úrovni, s odpovídajícím přístrojovým vybavením, neboť každé zdravotnické zařízení (státní či nestátní, ordinace či optika) podléhá dozoru a legislativě ministerstva zdravotnictví. Jinými slovy, pokud navštívíte zdravotnické zařízení v optice, ocitnete se v prostorech podobných oční ordinaci, kde optometrické vyšetření (měření zraku) provádí vysokoškolsky vzdělaný optometrista, který je vzdělaný právě v oboru měření zraku.


Co je součástí běžného měření zraku optometristou?

Měření začíná stejně jako u lékaře anamnézou. Je potřeba si s klientem popovídat o jeho problému i
zdravotních komplikacích v minulosti. Poté se přistupuje k měření zraku na přístrojích, s jejichž pomocí se orientačně zjistí dioptrické hodnoty. Nejdůležitější je poslední část měření, kdy se klientovi zkouší definitivní hodnoty dioptrií do brýlí a následují testy na jejich ověření a doladění. Připomeňme ještě, že optometrista navíc vyšetřuje i spolupráci obou očí a případné problémy řeší za použití speciálních skel.



V čem je výhodnější nechat si změřit zrak od optometristy oproti očnímu lékaři?

Pokud netrpíte žádnými zdravotními problémy a chcete si nechat změřit zrak a pak zhotovit brýle
nebo kontaktní čočky, je volba navštívit zdravotnické zařízení v optice nejen časovou úsporou, ale
také zárukou celkového výsledku. Optometrista si s Vámi promluví o možných způsobech korekce
zraku. Zná výhody i nevýhody různých typů brýlí a na základě rozhovoru s Vámi Vám doporučí pro Vás ty nejvhodnější. Změří Vaše dioptrie, společně s Vámi vybere vhodné brýle nebo kontaktní čočky a za celkový výsledek ručí funkčně i esteticky. Případné vzniklé problémy se řeší na jednom místě a zákazník neběhá mezi optikou a lékařem.

Zkuste si měření zraku skutečně užít. S maximální péčí se Vám budeme rádi věnovat ve zdravotnickém zařízení v Optice HB na poliklinice v Nýřanech (II.patro), Masarykovo nám.351,         tel. 377930789.  V současné době u nás pracují dva optometristé a jejich služby můžete využít
v těchto dnech – BEZ OBJEDNÁNÍ:  po 8.00 – 17.00h, út 8.00 – 16.00h, st 8.00 – 16.00h a pá 8.00 –
15.00h. Jednoduše přijďte, jsme tu pro Vás a pomůžeme Vám i s kontaktními čočkami.

Hana Baslová

Žádné komentáře: