pátek 8. dubna 2016

Slavnosti svobody Plzeň - oslavy osvobození Plzně americkou armádou 5. – 8. května 2016

I letos vás město Plzeň zve na tradiční oslavy osvobození americkou armádou. 5. května zahájí Slavnosti svobody Plzeň pietní událost Jom ha-šoa – Den vzpomínání na oběti holocaustu, který se letos uskuteční kromě jiných měst i v Plzni. Hlavní programovou linií této vzpomínkové akce je kontinuální čtení jmen obětí holocaustu, do něhož se může zapojit každý návštěvník, který bude mít zároveň možnost nahlédnout do pamětních knih obětí holocaustu. Program je připraven Institutem Terezínské inciativy a Židovskou obcí v Plzni a jeho součástí je i soutěž pro školy s tématem Pomoc lidem v nouzi.


Veřejnost se opět může  těšit na besedu  s veterány v Měšťanské besedě,  kempy klubů vojenské historie v Křižíkových sadech, v parku za obchodním centrem Plzeň Plaza či u Patton Memorial Pilsen a řadu pietních aktů. Tento rok mimořádně proběhne hlavní vzpomínkový akt 6. května v 16 hodin u pomníku generála Pattona v sadech Pětatřicátníků, a to vzhledem k plánované opravě pomníku Díky, Ameriko! Zajímavý program nabízí areál bývalého depa dopravních podniků – na spodním parkovišti předvede ukázky činnosti aktivních záloh Armáda České republiky, DEPO2015 provoní lahůdky americké kuchyně v rámci festivalu Street Food Market. Stylovou atmosféru navodí dobová polní kuchyně či rytmus swingu.

Novinkou sobotního programu oslav bude Ride of Freedom (Cesta svobody), která pro letošní, nevýroční oslavy,  nahradí velký Convoy of Liberty. Dvacítka jeepů doprovázená vozidly historické vojenské techny  proveze  čestné hosty Slavností svobody  – válečné  veterány II. světové války a jejich rodiny Plzní – zastaví se na Bolevecké návsi, kde svůj program připravuje KVH Tommy and Yankee, pokračovat bude směrem do Armádního střeleckého stadionu v Lobzích, kde proběhne vzpomínka na padlé ve II. světové válce.  Jízda vyvrcholí tradičním setkáním veteránů s veřejností na náměstí Republiky.

Rodiny s dětmi zabaví celodenní soutěž „Z Normandie do Plzně“, která na trase z Patton Memorial Pilsen k DEPO2015 umožní vyzkoušet si na různých stanovištích na vlastní kůži nároky, které kladla na  zdatnost i vědomosti amerického vojáka osvobozující cesta Evropou. Od pátku do neděle bude probíhat kulturní program na náměstí Republiky. Diváky do atmosféry roku 1945 přenese swingový program Ondřeje Rumla, BoomBand! Jiřího Dvořáka s Tonyou Graves a Martinem Chodúrem či česká gospelová jednička Zuzana Stirská a Fine Gospel Time. Tradičním hostem Slavností svobody bude Marta Kubišová s hudebním doprovodem Petra Maláska.

K programu Slavností svobody se rovněž připojí Český rozhlas Plzeň, který chystá již tradiční Den otevřených dveří, a to v sobotu 7. května. Na programu budou komentované prohlídky budovy rozhlasu, návštěva Rozhlasového muzea, replika historického rozhlasového vysílače z roku 1945 či hudební program. Společnost Plzeň2015 připravuje oblíbenou májovou taneční noc v KD Peklo, ELECTRO SWING PLZEŇ No. 5. Nebude chybět ani výstava, tentokrát s názvem „Konec války v Čimelicích 1945“ s fotografiemi Alexandra Paula, významného československého fotografa, který zdokumentoval setkání německých, amerických a ruských vojsk v Čimelicích v květnu 1945. Výstavu připravili Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje ve spolupráci s Americkým centrem velvyslanectví USA v Praze. Program výstav s tématikou vzpomínek na II. světovou válku doplní výstavy v mázhauzu plzeňské radnice a ve Smetanových sadech.

U příležitosti tradice Slavností svobody město Plzeň ve spolupráci s Patton Memorial Pilsen připravili iTagové stezky „Po stopách osvobození“, které mapují místa spojená s osvobozováním Plzně a západních Čech americkou armádou v roce 1945. Při návštěvě jednotlivých cílů se návštěvník seznámí se zajímavými osudy a událostmi, která vítězství ve II. světové válce doprovázela. Informace jsou pomocí iTagových štítků dostupné přes mobilní telefon. První stezky vznikly již v roce 2013 – po stopách osvobození Plzně a Chodska, nově je zprovozněna stezka po Klatovsku, do které je zapojeno 11 pamětních míst.

Více informací a program najdete na www.slavnostisvobody.cz.

Žádné komentáře: