středa 1. června 2016

Opět pochod okolím Tlučné



Organizace SPCCH Tlučná pořádala 30.4.2016 rekondiční pochod okolím naší obce se zaměřením na historii a vznik obce. Sešli jsme se tradičně u kapličky ve 14,00 hodin  a po krátkém přivítání přešli k nejstaršímu domu v Tlučné, který má popisné číslo 1. Jedná se o starý zájezdní hostinec sousedící s obecním úřadem. Katastr na kterém hostinec leží  má také číslo 1. Za ním směrem na Vejprnice je dům bývalého kováře p. Hasala. Zájezdní hostinec a kovárna vždy patřili k sobě, jelikož se jezdilo s koňskými spřeženími. Dnes by tam asi stál autoservis. V té době tam ještě nestál statek p. Karpíška a byla tam průjezdná cesta směrem na Vochov. Ta vedla kolem hajného Haura a přecházela šikmo přes pole. V lese jsou stále viditelné žulové patníky a částečně terénní úpravy.


V Tlučné stál také panský dvůr v prostoru západně od kapličky. Ten patřil Lobkovicům.

Železnice se u nás vybudovala v roce 1860. Její účel byl vozit uhlí z dolů na Pankráci, Blatnici, dolu v prostoru dnešního Diossu a dalších šachet v Nýřanech.

S důlní a průmyslovou činností začíná rozvoj této naší lokality. Přibývaly nové statky a domky, což můžeme vidět dle popisných čísel .

Po prohlídce jsme se vypravili na poznání nejnovější části obce a to Bažantnice. Tato čtvrť je umístěna v poklidné části obce v dotyku lesa, situována na jižní stranu. Krásné nové domy s upravenými zahradami vytváří harmonický kout na bydlení.

Potom jsme sportovně vylezli na haldu a cestičkou po okraji jsme obdivovali krásný výhled na celou obec, novou školu, nová sídliště a každý si našel místo, kde bydlí. Ještě jsme diskutovali nad tím, kdy naši otcové moudře umístili do centra obce hřiště za Václavovic a  Lidový dům. Dnes bohužel slouží komerčním účelům a ne, k čemu byly vybudovány.

Z haldy jsme se zašli ještě podívat na starou cihelnu u Loužků, kde za války Němci chytili Vasila Loudu a jeho ženu a popravili je. Další členové rodiny - Loužkovi a Tolarovi sebrali do koncentráku v Terezíně. Naštěstí se po útrapách vrátili domů. Po popravených zůstala dcera Naděžda a vyrostla u babičky a dědečka Loužků.

Zakončení, rozprava, vyhodnocení a občerstvení se odehrálo v restauraci Na Schůdkách a nebyl nikdo, kdo by nebyl spokojený s aktivně prožitým odpolednem.

Václav Karpíšek

Žádné komentáře: