úterý 21. února 2017

Masopust 2017



Nechce se tomu ani věřit, ale tuto sobotu, tedy 18. února 2017, se naší obcí prošel v pořadí už 6. masopustní průvod od obnovení této tradice. Pro pravidelné účastníky se nic nezměnilo, sraz byl klasicky ve 13 hodin v sídlišti u fotbalového hřiště, kde se shromažďovaly nejen rozmanité masky, ale také velice početný dav „civilních“ příznivců masopustního veselí. Na úvod zazněla prosba o respektování pokynů hasičů, kteří si i letos vzali na starost hladký průchod obcí. A pak už mohly maškary v čele s krokodýlem na trakaři a kapelou vyrazit na svoji pouť.

Trasa vedla ze sídliště přes střed obce, poté parkem, přes přejezd, kde probíhalo počítání masek, na Čampuli a přes zastávku u pana místostarosty Vítka až k panu starostovi Volfovi. Na všech
plánovaných zastaveních, ať už v místních restauračních zařízeních nebo u jednotlivců, byli na masky pečlivě připravení, a tak nechybělo něco slaného i sladkého na zub a ke zlepšení už tak dobré nálady přispěl sem tam jistě i doušek něčeho pěnivého či trochu ostřejšího. Ti, kteří vydrželi až do konce, se na závěr nechali společně zvěčnit a také si zanotovali píseň „Co jste hasiči“. Pak už se začal o slovo hlásit chladný únorový podvečer, a tak se masky rády zamířily zahřát do hasičárny. A některé z nich si nenechaly ujít ani večerní zábavu v Restauraci Na Hřišti.

A když všechno probíhalo tak klasicky, jestlipak uhádnete, co bylo oproti minulým ročníkům přece jenom jiné? No to se ví, že samotné masky, na kterých si účastníci průvodu opět dali velmi záležet. Vzhledem k tomu, že jich dorazilo úctyhodných (i když ne rekordních) 208, snad mi bude prominuto, že se zde všechny neobjeví. Ale přesto, mě osobně zaujaly třeba tyhle: celá parta z Mrazíka – baba Jaga, Ivánek, Marfuša, Mrazík i dědeček Hříbeček, rodinka Kissáků, parta ze Čtyřlístku, Shrek s Fionou a oslíkem, část Adamsovy rodiny, Maková panenka a motýl Emanuel, jeptišky s mnichem, indiánky, ježibaby, klauni a kašpárci, hippies, svářeč, smrťák, hejkal, horník, myslivec, eskymačka, motorkářka, havajská tanečnice, mimoni, pytle brambor, dárek, plechovka Coca-Coly, šneci, berušky, lišák, motýl, vlk, tučňák, krokodýl, had nebo slepice s kohoutem.

A co vy? Necháte se inspirovat a dorazíte příští rok také?

Michala Mathauserová
foto: Jan Opl

Žádné komentáře: