pátek 29. září 2017

Rekondiční pobyt v Mariánských Lázních


Výbor organizace SPCCH Tlučná pro své členy každý rok připravuje rekondiční pobyt. Ten letošní proběhl v Mariánských Lázních od 27. května do 2. června 2017. Na pobyt nás s panem Bláhou odjelo celkem 25, ubytovali jsme se v hotelu Polonia, který je jedním z nejstarších, ale je moderně zrekonstruovaný. Jarka Rybářová nás každé ráno před snídaní pořádně protáhla a připravila nás tak na pochod nekonečně krásnou přírodou. Velká většina z nás chodila na poznávací pochody dopoledne i odpoledne. Přírodu jsme zastihli v krásném období květu rododendronů, růží, begonií a dalších květin. Nádherně udržované parky zvaly ke krátkým vycházkám k léčivým pramenům, k poslechu fontány a posezení na kávu či víno. Vyjeli jsme lanovkou k hotelu Krakonoš a ti, kteří s námi nebyli na výletě, se podívali na expozici miniatur parku Boheminium, který je 4. největší v Evropě. Navštívili jsme Luna Park vybudovaný nadšenými lidmi, zašli jsme i ke Králi smrků, který už byl bohužel vyvrácený, ale přesto stále majestátný.

Zdena Rybárová nám zajistila komentovanou prohlídku přírodní rezervace Kladské rašeliny s p. Ing. Václavem Procházkou, který nějaký čas v mládí bydlel v Tlučné. Někteří z nás viděli rašeliniště poprvé a díky nadšenému a zapálenému průvodci jsme si prohlédli mnoho zajímavých přírodních útvarů. Dozvěděli jsme se zajímavé informace o fauně rašeliniště a nekonečné práci ochranářů přírody. Setkání s ním byl opravdový zážitek. Na náš dotaz vyprávěl o práci lesníka a botanika při záchraně přírody nebo o postupu očisty od invazivních rostlin na území kolem Mariánských Lázní.

Každý rekondiční pobyt je trochu jiný. Tento byl zajímavý spojením možností kultury ve městě, přehlídkou architektonických slohů a hlavně procházkami v překrásných lesích kolem města.

Anna Froňková

foto: Ladislav Loužek

Žádné komentáře: