neděle 22. října 2017

Zájezd HHS ZUD na Kladensko

           

HHS ZUD uskutečnil druhou zářijovou sobotu zájezd na Kladensko. Řidič autobusu pan Svoboda z Blatnice naložil v Nýřanech, Tlučné a Vejprnicích 47 členů spolku, jejich rodinných příslušníků a sympatizantů.

První zastávka byla v obci Brandýsek, která leží ve středních Čechách, asi 6 km severovýchodně od Kladna. Tam jsme zaparkovali před bývalým dolem Michael Lajer. Vyhloubení dolu probíhalo od r. 1842 a teprve v roce 1854 byla započata těžba, která se prováděla pouze 10 let (1855-1865). Náš zájezd byl na pozvání hornického spolku z Dolu Mayrau ve Vinařicích, a tak jsme na Michaelu byli očekáváni a přijati velmi vřele synem podnikatele, který provádí rekonstrukci celého objektu. Ten celý zájezd pohostil vlastnoručně vyrobenými chlebíčky a pivem. Poté následovalo seznámení s historií dolu a prohlídka objektu včetně výstupu po krkolomných schodech na těžní věž, která slouží jako rozhledna, ale jen pro opravdu odvážné jedince.

Z Brandýska jsme se přesunuli na parkoviště před věznicí ve Vinařicích a odtud kousek pěšky na slavnou Mayrovku. Důl Mayrau je pojmenován podle předsedy správní rady Judr. Kajetána Mayera. Začal se hloubit v roce 1874, uzavřen byl 30. 6. 1997 a od svého uzavření je skanzenem. Na dole se těžilo skoro 120 let a vytěžilo se přes 34 mil. tun černého uhlí. Na Mayrovce nás přijali bývalí horníci a technici dolu, kteří nás provedli po celém areálu. Zrovna v tento den také slavili den horníků a my jsme se jako čestní hosté zúčastnili slavnostního průvodu, na jehož závěru jsme obdrželi dvě knihy o dobývání uhlí v Kladenském revíru. Zajímavostí dolu je, kromě jiných technických památek, těžní zařízení s parním strojem, který je plně funkční. Parní stroj RINGHOFFER z roku 1905, který byl vyroben pro zaoceánskou loď, nakonec skončil na Mayrau jen proto, že jej plavební společnost odmítla. Na závěr dne jsme se sešli před pódiem a sledovali tam hudební produkce i se slavnou skladbou Cestička k Mayrovce. Domů nás pan Svoboda přivezl ve večerních hodinách.

Zdař bůh.
Marie Cuberová

 foto: Antonín Cubera

Žádné komentáře: