středa 25. dubna 2018

Jaké bylo republikové finále ve florbalu?



Cesta na republikové finále ve florbalu 5. 4. 2018 do Uherského Brodu trvala necelých 6 hodin. Jeli jsme vlakem z Plzně a cesta ubíhala poměrně rychle. Překvapivě vlak neměl žádné zpoždění. Během cesty se děvčata řádně připravovala a zkrášlovala.

Po příjezdu jsme měli dostatek času na přípravu. Zápasům předcházelo slavnostní zahájení turnaje. Všechny týmy přivítal organizátor turnaje, spolu s ním před sportovce předstoupily dokonce i dvě reprezentantky ČR ve florbalu – Hana Koníčková a Ivana Šupáková.

Poté jsme nastoupili k prvnímu zápasu proti ZŠ ze Žďáru nad Sázavou. Začátek zápasu se děvčatům nepovedl. Už v 10. vteřině jsme prohrávali 0:1, po první třetině byl stav dokonce 0:3. Od začátku zápasu byla na děvčatech vidět nervozita, dolehla na ně celková atmosféra velkého turnaje. I když jsme v průběhu zápasu hru zlepšili, konečný výsledek byl 0:5.

Druhý zápas měl rozhodnout o týmu postupujícím do semifinále. Jako soupeř proti nám stál celek ze ZŠ Dubí. Jen vítězství zaručovalo postup. Opět se nám nepovedl vstup do zápasu a brzy jsme prohrávali. Po dvou třetinách bylo skóre 2:0 pro Dubí a soupeř se již viděl v semifinále. Před poslední třetinou jsme trochu proházeli sestavu a hned se začaly dít věci. K velkému obratu zavelela jako správná kapitánka Milena Lendelová, která během krátké doby skórovala dvakrát, posléze přidala dva přesné zásahy i Kačka Ciblová a rázem jsme hned vedli o dva góly. 30 vteřin před koncem soupeř stihl už pouze snížit skóre. Díky zlepšené hře ve třetí třetině a velké bojovnosti děvčat mohly po dramatické bitvě propuknout oslavy.

Po dvou těžkých zápasech už nás ten den čekala jen večeře v místní školní jídelně a přesun na ubytování.

Druhý den ráno byl odjezd na snídani už v 6:30, protože náš zápas začínal od 8 hodin. Náš semifinálový soupeř byl z Mladé Boleslavi. Tým, který vyhrál druhou skupinu, měl ve svých řadách spoustu výborných florbalistek a netajil se ambicemi na vítězství v celém turnaji. Na hřišti se projevila větší kvalita týmu z Mladé Boleslavi a zápas skončil 11:0 pro soupeře. A rozdíl ve skóre nebyl větší jenom díky výborně chytající Evě Hranáčové. V tomto zápase jsme neměli proti výborně hrajícímu soupeři šanci.

Bylo potřeba výsledek ze semifinále hodit za hlavu a zabojovat o bronz. V zápase se proti nám postavil soupeř ze Žďáru nad Sázavou, který nás porazil už ve skupině. Ale věřili jsme v lepší výsledek. Jako už tradičně nám nevyšel úvod zápasu. Po soupeřových rychlých brankách jsme prohrávali 4:0. Zhruba v polovině zápasu se naše hra začala zlepšovat a vytvářeli jsme si šance, jen se nám je zatím nedařilo proměňovat. Až v druhé části druhé třetiny jsme protrhli střeleckou smůlu a do konce třetiny jsme snížili stav na 3:4. V tu chvíli se soupeř začal strachovat o vítězství. Zbývala poslední třetina, abychom dokonali obrat zápasu v náš prospěch. Bohužel už se nám i přes velkou snahu našich hráček potřebný čtvrtý gól nepodařilo vstřelit. Prohra pro nás znamenala konečné čtvrté místo a pověstnou bramborovou medaili.

Čtvrté místo v republikovém finále je pro nás i tak obrovský úspěch už jen proto, že do turnaje bylo přihlášeno asi 4 000 základních škol z celé České republiky. Soupeřili jsme s týmy, které pochází z velkých měst ČR a mají i početnější florbalová družstva než my. I přesto jsme dokázali některé z nich porazit a umístit se před nimi.

Děvčata ve všech zápasech bojovala a snažila se podat co nejlepší výkon. Věřím, že si všechna odnesla spoustu nezapomenutelných chvil a okamžiků, na které budou dlouho vzpomínat.

Tímto bych rád poděkoval za výborné výkony a vzornou reprezentaci všem zúčastněným děvčatům z naší školy v Tlučné. Poděkování taktéž patří trenérům a vedení florbalového oddílu Tlučná, kteří se podílejí na přípravě našich mladých florbalistek.


Naše sestava: Milena Lendelová, Nikola Gorinová, Nicol Ernstová, Žaneta Davidová, Kateřina Ciblová, Kristýna Benešová, Apolena Mašková, Adéla Vildová, Eva Hranáčová

Za ZŠ Tlučná Tomáš Vávra

Žádné komentáře: