čtvrtek 17. května 2018

Beseda se sportovci


Ve čtvrtek 5. dubna od 16 hodin se v hasičské zbrojnici konala další z přednášek, kterou pro své členy organizuje výbor SPCCH. Po horách a jeskyních byl tentokrát prostor věnován tlučenskému sportu.

Pozvání přijal běžec Pavel Soukup, zakladatel tlučenského Lesního krosu Miroslav Fait a atletka Jana Reissová. V úvodu hosty a také více než 30 účastníků, především z řad členů spolku, přivítala pí. Froňková, která zároveň každého ze sportovců krátce představila. U pana Soukupa zazněly takové úspěchy jako 3. místo na halovém mistrovství světa v Barceloně v r. 1995 nebo titul 3. nejlepšího atleta republiky v ČR v témže roce. U pana Faita se představení točilo hlavně kolem závodu, který se poprvé běžel v roce 1982 a pravidelně se běhal až do roku 2006. V neposlední řadě byla představena také slečna Jana Reissová, držitelka 12 zlatých medailí, účastnice MS dorostenců a v současné době také studentka Lékařské fakulty UK v Plzni.

Poté byl prostor na otázky z publika a nutno říct, že účastníci neváhali a příležitost bohatě využili. Mezi otázkami nechybělo např. zda se hosté věnovali i jinému druhu sportu nebo s jakými osobnostmi sportu se osobně setkali. Zazněla také otázka, zda si hosté prošli nějakým obdobím krize a jak se s ním poprali.

Na p. Soukupa mířila otázka, zda může porovnat tréninky dnes a dříve. Slečnu Reissovou poté účastníci důkladně vyzpovídali ohledně jejího pobytu v Americe – ať už co se týká samotného sportu nebo obecně tamějšího životního stylu.

Pan Fait promluvil o historii závodu, který se poprvé běžel pod názvem Běh o putovní kahan u příležitosti Dne horníků a teprve po r. 1989 byl přejmenování na Lesní kros. Účastníci se dozvěděli, že trasa hlavního závodu se postupně ustálila na 10 kilometrech a nechyběla také zmínka, že na tuto tradici v letošním roce navázal závod v novém kabátě pořádaný organizací Rozběháme Česko. Po celou dobu byla také vedena podrobná kronika závodu, která byla účastníkům společně s fotkami, výstřižky z novin a medailemi, které sportovci donesli, k nahlédnutí po celou dobu besedy.

Padla také otázka na výsledek, kterého si hosté nejvíce váží. Je zajímavé, že nebyly jmenovány nejlepší výkony, ale momenty kariéry, které vedly k nějakému posunu. Pan Soukup uvedl účast na svém 1. mistrovství republiky, kde obsadil 20. místo, což pro něj bylo impulsem začít pořádně trénovat a zlepšovat se, slečna Reissová mluvila o účasti na mistrovství světa, kde zvládla zaběhnout nejrychlejšího čas v rozběhu, ale ve finále bohužel nezabodovala.

Nechyběla ani otázka směřující na náročnost spojení tréninku, studia a osobního života. Hosté se shodli, že v tomto ohledu je velmi důležité zázemí a také dobrá tréninková skupina, která se může stát dokonce druhou rodinou a motivuje k dalšímu pokračování, i když to není vždy lehké.

Poslední dotaz směřovatl na aktuální nejbližší akce. Pan Soukup uvedl, že sám už nezávodí, slečnu Reissovou aktuálně čeká pár mezistátních utkání a od příštího roku potom přesun do kategorie žen.

Na závěr, tedy chvíli po 17. hodině, když byly otázky vyčerpány, nesmělo chybět poděkování všem hostům a také malý dárek jako pozornost.

A účastníci se už teď určitě těší na další povídání, které se bude věnovat historii Tlučné.

Michala Mathauserová

foto: Michala Mathauserová

Žádné komentáře: