středa 7. listopadu 2018

Zbirožské hasičské tatrování


 

V sobotu 8. září se uskutečnil 8. ročník Zbirožského hasičského tatrování.  Vystaveno zde bylo a zároveň bojovalo o Miss Tatra 2018 34 hasičských automobilů této značky z celé ČR. Akce se zúčastnilo přes 2 000 návštěvníků, které přilákalo příznivé počasí i bohatý kulturní program. Veřejnost zvolila největší „kráskou“ Tatru z SDH Cheznovice a odborná porota, která nehodnotila pouze vzhled ale i stav automobilu, vybrala Tatru z SDH Duchcov.

Pořadatelé měli připraven i opravdu pestrý doprovodný program. Součástí programu bylo Mistrovství České republiky ve výměně kola na Tatře 815. Kolo vážící 150 kilogramů je nutné povolit a utáhnout 10 šrouby, odvalit po vyznačené dráze a zpátky upevnit na své místo. Této disciplíny se zúčastnili i dva zástupci našeho sboru – Miloslav Špachmann a Jan Bednář.

Po celý den mohli návštěvníci soutěžit o to, kdo složí nejkrásnější básničku. Úspěšní básníci byli odměněni krásný-mi cenami.

Příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR a HZS Plzeňského kraje měli připraveny ukázky z výcviku hasičů lezců slaňováním a vyproštěním osob z havarovaného vozidla.

Návštěvníci si mohli prohlédnout hasičské muzeum, kde byl k vidění i požární automobil z roku 1920 „Máňa“ z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny.

K poslechu i pro zasmání celou akcí provázela hasičská kapela Bonton Band.

Michaela Haišmanová

foto: Vojtěch Kolář

Žádné komentáře: