čtvrtek 20. prosince 2018

Nepovedený rok


Těžko, velmi těžko budu psát tyto řádky o fotbalovém roce 2018 v podání našeho „A“ mužstva dospělých.

Kolem fotbalu se točím téměř šedesát let, zažil jsem úspěchy i prohry, léta kdy se dařilo, ale i období zmaru. Ovšem takový rok, jako byl ten letošní, si nevybavuji.

Již jarní část soutěžního ročníku 2017/2018 naznačila, že to naše „A“ mužstvo nebude mít jednoduché. V I. B třídě skupině „C“ jsme obsadili 12. místo se ziskem 30 bodů, což bylo poslední nesestupové, a třídu jsme zachránili s odřenýma ušima za pět minut dvanáct.

Všichni jsme věřili, že nový soutěžní ročník 2018/19 zahájíme lépe, abychom se vyhnuli existenčním potížím. Ale ouha, podzim se nám vůbec nepovedl. Po odehraných 13 kolech máme na kontě 4 body a poměr branek 10:58 a patří nám poslední místo v I. B třídě. Na domácím hřišti jsme nezískali ani bod a s průměrem 0,75 vstřelené branky na zápas a 4,5 obdržené nemůžeme pomýšlet na lepší umístění.

Není to sice zcela objektivní hodnocení, ale přesto o něčem svědčí. Ve třech skupinách I. B tříd startuje 42 celků a naše mužstvo po podzimu drží 41. pozici, horší je jen celek Losiné se ziskem 3 bodů.

Rozebrat příčiny tohoto stavu by zabralo hodně času a popsaného papíru, ale situace je hodně kritická a bude vyžadovat obrovské úsilí zastavit tento propad, a to s maximálním nasazením od všech zainteresovaných.

Ještě že máme mládežnické celky, které reputaci tlučenského fotbalu drží nad vodou. V okresních soutěžích mladších a starších žáků jsou naše celky na prvních místech a drží trend posledních let. Dorost v krajské soutěži překvapil, protože s většinou hráčů, kteří vyšli ze žáků, si vede velice zdatně a drží 5. místo s minimálním bodovým odstupem na celky před sebou. Své si uhráli i ti nejmenší, což jsou družstva mladší a starší přípravky. Alespoň tady se můžeme chlubit!

Závěrem bych chtěl poděkovat všem, kteří mají s fotbalem co do činění za obětavou práci ve prospěch tlučenské kopané v roce 2018, popřát mládežnickým celkům, aby v nastoupené cestě pokračovaly i v roce 2019 a mužům, aby prolomili řadu neúspěchů a začali hrát fotbal, který Tlučnou vždy charakterizoval, tj. rychlý, důrazný a chytrý.

Takový, který pamatuje dlouholetý zdravotník, člověk, který nikdy nezkazil žádnou legraci a byl vždy pozitivně naladěn, Karel Kašpar. V listopadu oslavil významné životní jubileum 85 let. Za jeho dlouholetou obětavou práci pro tlučenský klub si zaslouží velkou pochvalu a poděkování. Karle, do dalších let přejeme pevné zdraví, trochu toho štěstíčka, ale hlavně stále dobrou náladu!

Jménem výboru oddílu kopané přeji všem Tlučeňákům hezké a pohodové svátky vánoční a v novém roce pevné zdraví a mnoho osobních i pracovních úspěchů!

Jaroslav Netrval

Žádné komentáře: