pondělí 5. listopadu 2018

Oslavy 100. výročí založení Československa v Tlučné


Na první část oslav 100 let od založení první republiky, které se konaly 30. června na fotbalovém hřišti, navázalo ve čtvrtek 25. října slavnostní sázení lípy u nové školy spojené s lampionovým průvodem a pietním aktem u Pomníku padlých.

V 18 hodin u školy všechny přítomné přivítal starosta Stanislav Volf. První část programu patřila zasazení nového národního stromu v areálu školy.  U této příležitosti promluvil a mladé lípě požehnal pastor Petr Krákora (proslov si můžete přečíst zde) a následně symbolicky přihodili lopatku zeminy radní a také zástupci tlučenských spolků. Poté se tohoto úkolu mohli zhostit také zájemci z řad veřejnosti. V další části programu bylo možné poslechnout si pěvecké vystoupení mladších žáků ZŠ a také zhlédnout přehlídku připravenou nejstaršími žáky ZŠ, která mapovala historické události i významné úspěchy let 1918–2018, a to včetně využití dobových kostýmů. Na závěr pak zahráli a zazpívali několik písní dudáci ze skupiny Máj.

Poté už se spolky začaly pomalu řadit do čela průvodu, rodiče dětem rozsvítili lampiony a všichni společně vyrazili, za asistence hasičů a policie, přes park až k Pomníku padlých. Na tomto místě starosta Volf společně s místostarostou Janem Oplem krátce připomněli události roku 1918 a let následujících a také vyzdvihli zásluhy našich předků v boji za demokratickou zemi, v níž nyní můžeme žít. Následně zástupci obce, tělovýchovy, horníků, skautů, hasičů a myslivců položili na pomník květiny, aby uctili tlučenské občany padlé v 1. a 2. světové válce. Na závěr zazněla Československá hymna a celou akci zakončil ohňostroj. A naší zemi do další stovky nezbývá než přát, aby i do budoucna zažívala okamžiky jako tento a občané byli na svou zemi i národ stejně hrdí i v obyčejné dny.

Michala Mathauserová


foto: Tomáš Mathauser


Videoreportáž najdete tady.
autor: Martin Pospíšil

Žádné komentáře: