pátek 23. srpna 2024

Jak se vzdělávají hasiči

Společná JPO

I letos se naše JPO SDH Tlučná zúčastnila každoročního výcvikového tábora okrsku Nýřansko, který odstartoval v pátek 7. 6. v ranních hodinách, a to v podobě prověřovacího cvičení v areálu bývalé ZŠ v obci Kamenný Újezd. Námětem cvičení byl požár ve sklepních prostorách školy. Jednotky měly za úkol v zakouřeném prostoru, s minimální viditelností v dýchacích přístrojích, nalézt zraněnou osobu a ohnisko vzniku požáru. Během průzkumu místa zásahu bylo zjištěno, že se na místě, mimo jiné, nachází propanbutanová lahev, kterou jako jediní nalezli a vynesli naši tlučenští hasiči a zadaný úkol splnili na výbornou.

Odpoledne se všechny jednotky shromáždily na louce v nedalekém Rochlově, kde společnými silami vztyčily zázemí na celý zbytek víkendu.

Shromaždiště JPO

Tábor celkově

Sobota započala ranním nástupem, po kterém následovalo dopolední zaměstnání v podobě odborných školení, např. jak správně udržovat a pečovat o dýchací techniku, jak se správně chovat na místě zásahu pro snazší identifikaci příčiny vzniku požáru a jiné. Odpoledne patřilo taktickému cvičení se zaměřením na dálkovou dopravu vody a hašení lesních požárů.

Odborné školení

Cvičné hašení lesního porostu

Večerní program patřil okrskové vědomostní soutěži, ve které se utkaly veškeré jednotky spadající do okrsku. Tlučenská jednotka prokázala velmi dobré znalosti a bezkonkurenčně zvítězila.

Poslední den tábora patřil tematickým přednáškám, např. o správné komunikaci pomocí radiostanic, správné údržbě čerpadel a materiálu a další.

Během těchto školení byl naší jednotce vyhlášen poplach na čerpání vody ze sklepních prostor domu na Hlavní ulici v naší obci.

Výjezd JPO

Výcvikového tábora se zúčastnily i zásahové jednotky z SDH Vejprnice, SDH Lochousice, SDH Líně, SDH Zbůch, SDH Rochlov, SDH Nýřany, SDH Heřmanova Huť, SDH Přehýšov a SDH Blatnice.

Ondřej Holoubek

foto: Ondřej Holoubek

čtvrtek 1. srpna 2024

Putování tlučenských hasičů po stopách vodníka

 Mapka - Stopou Janovského vodníka

V neděli 31. 3. se skupina dvaceti našich členů zúčastnila již poněkolikáté pochodu s názvem Stopou Janovského vodníka, který pořádá Česká tábornická unie – oddíl Psohlavci v Nýřanech. Startem i cílem tohoto pochodu bylo nýřanské koupaliště. Na trasu dlouhou 18 km se vydalo 818 turistů, včetně psů, dětí v kočárku a cyklistů.

Po prezenci jsme vyrazili na cestu. Počasí nám přálo, a tak jsme si celou trasu velmi užili. V půli pochodu jsme si udělali pauzu na občerstvení a načerpání nových sil.

Pauza při pochodu 1Pauza při pochodu 2

Po krátkém, ale příjemném odpočinku, jsme pokračovali dále. Vyznačená cesta směřovala do Úherec, Hoříkovic, Nového a přes větrnou jámu zpět do Nýřan. Každý, kdo došel do cíle, obdržel od Janovského vodníka krásnou pentli.

Na trasePentle - Stopou Janovského vodníka
Pamětní list - Stopou Janovského vodníka

Ondřej Holoubek

foto: Tomáš Loužek, Michaela Haišmanová