pondělí 2. března 2015

Nové knihy v Tlučenské knihovně - únor 2015


Beletristické novinky v naší knihovně


Danny Wattin

Poklad pana Isakowitze


V Dannyho rodině žijící ve Švédsku kolovalo vyprávění o předcích, pocházejících z Polska, a také o rodinném pokladu, který údajně před odvlečením do koncentračního tábora zakopal na svém pozemku Dannyho pradědeček. V devítiletém Dannyho synovi vzbudí vyprávění o zakopaném pokladu zvědavost, a tak se tatínek rozhodne chlapci jeho přání splnit a spolu s dědou se vydávají na pětidenní cestu do Polska hledat nejen poklad, ale i rodinné kořeny. Během spanilé jízdy odhalí nejedno tajemství své výstřední židovské rodiny, před jejich očima se odehrají dramatické životní osudy předků a vystoupí excentrické a někdy i bláznivé charaktery jejích příslušníků. Pánská jízda je přes závažné téma holocaustu plná humoru a poznání, že to hlavní, co jako rodina mají, není žádný poklad, ale vzájemná pouta.




Bernard Minier

Mráz


Vražedné šílenství uprostřed francouzských Pyrenejí! Saint-Martin-de-Comminges je malé městečko ve francouzských Pyrenejích, kde jsou zimy kruté a kde se nikdy nic moc neděje. Až dokud pracovníci vodní elektrárny nenajdou jednoho zimního dopoledne mrtvolu koně bez hlavy, částečně staženou z kůže, zavěšenou na nosném stožáru lanovky, která je jedinou přístupovou cestou na toto místo. Není to obyčejný kůň – patří totiž místnímu magnátovi Ericu Lombardovi. Martin Servaz, čtyřicetiletý velitel regionální kriminální jednotky v Toulouse, je naštvaný, že byl odvolán z vyšetřování brutální vraždy bezdomovce, aby se ujal tohoto nejpodivnějšího případu své kariéry.


Magda Váňová

Zapomeň na minulost

Lékař Josef Prokop je ženami obdivovaný muž, ale ve svých citech k partnerkám projevuje zdrženlivost a jistou míru sobectví, kterou skrývá za svou uzavřeností. Oženil se třikrát a pokaždé jeho manželství dopadlo jinak, než očekával. Josef si to musí znovu připomenout, když se chystá na svatbu svého syna z prvního manželství, který si bere jeho třetí manželku a za svědka jí jde jeho druhá žena. A přesto bez těch tří různých manželek by nemohl existovat. Díky jednoduchosti první toužil po intelektu druhé, která ho zase svými malichernostmi vehnala do náruče třetí. Román je nejen zrcadlem životů tří Josefových žen, ale také se v něm odhaluje, jaký doopravdy je tento šarmantní a ženami obdivovaný muž.





Raj Kumar

Šaraf

Farhan al-Baláví oznámí své milované dceři Marjam, že pro ni má ženicha. Nader je islámský fundamentalista a násilník. Marjam je nešťastná, ale z lásky k otci a oddanosti k islámu se obětuje. Pak pozná amerického zubaře Joea, zamilují se do sebe a sní o společném životě. Když Marjam otěhotní, Nader chce, aby Farhan dceru zabil – pošpinila totiž rodinnou čest.









Ivanka Devátá

Vůně posečené trávy

Již páté vydání sbírky fejetonů oblíbené herečky Ivanky Deváté neztrácí na aktuálnosti, ani půvabu. Nadčasové příběhy vykreslují nostalgii válečných a poválečných let a přitom nepostrádají pořádnou porci laskavého humoru. Autorka se vrací ke klíčovým momentům svého života a na scénu uvádí rodinné příslušníky, spolužáky z gymnázia ale i husy a králíky, či vši a blechy.











Magdaléna Stárková

Modré okenice

Soubor povídek Modré okenice autorky Magdalény Stárkové je neobyčejně různorodou mozaikou lidských osudů. Mladá žena toužící po svobodném a pestrém životě, doktor, který neztrácí naději na lásku, či pohled na nečekaně silné pouto chlapce a fenky – to je jen zlomek zajímavých charakterů, které vystupují z každé povídky, aby čtenáře vtáhly do děje a zanechaly v nich směs silných pocitů.










John Green

Papírová města

Po úspěchu románů Hvězdy nám nepřály a Hledání Aljašky vychází nyní v českém překladu další dílo veleúspěšného autora Johna Greena, který si i u nás bleskurychle získal početný fanklub. Hrdinou je Quentin Jacobsen, normální, tak trochu bojácný kluk, který má od dětství rád nespoutanou Margo. Ta mu pak jednoho dne nečekaně zaklepe na okno a vtáhne ho do podivuhodného dobrodružství. Když dívka další dny ve škole chybí, Quentin začne pátrat a brzy si uvědomí, že pro něj zanechala určité stopy. Znal vlastně Margo? A co jsou papírová města, s nimiž se nyní stále setkává? Oblíbený autor přináší brilantní příběh nabitý upřímnými emocemi, který nenechá čtenáře chladným.





Lorna Byrne

Nebeská láska

Ve svém novém díle poskytuje Lorna Byrneová jedinečný pohled na lásku, její původ a význam v životě člověka. Vysvětluje důvody, proč nemáme sami sebe dost rádi, a učí nás uvolňovat lásku, kterou jsme uzavřeli hluboko ve svém nitru. Nesmíme zatvrdit svá srdce a dovolit nevraživosti, aby nás ovládla. Je třeba vystříhat se bolesti i nerealistických očekávání v partnerské lásce. Pokud nezačneme milovat naši Zemi, na níž žijeme, způsobíme velké problémy budoucím generacím. Lorna hovoří o vlně lásky, kterou Bůh posílá na svět, a o jejím vlivu na lidstvo. Po přečtení této knihy se v nás probudí láska i soucit, najdeme více štěstí i sílu změnit svůj život.






Malála Yousafzai

Já jsem Malála

V jedenácti letech začala Malála, která se narodila do paštunské rodiny v pákistánském údolí Svát, psát pro BBC postřehy o tom, jak se žije pod hrozbou Tálibánu. Pod pseudonymem Gul Makaj popisovala, jak její rodina bojuje za vzdělávání dívek a jak tálibánská moc stále narůstá. Dívčina neohroženost však nezůstala bez trestu a v říjnu 2012 ji v autobuse střelil neznámý útočník do hlavy. Dívka jako zázrakem přežila a dál pokračuje ve svém boji. Na podporu svého úsilí založila fond Malala Fund a jako nejmladší nositelce jí byla udělena Nobelova cena míru 2014.








Ken Follett

Muž s podivnou minulostí


Londýn, slunné léto roku 1914. Na plese debutantek má být králi a královně představena půvabná Charlotta. Málokdo ze společenské smetánky tuší, jaká mračna se stahují nad starým kontinentem. Do města přijíždí z Moskvy kníže Alex, aby tu jménem cara uzavřel důležitou smlouvu. Na tajné jednání však přichází nezvaný host – tvrdý a nesmlouvavý anarchista Felix s cílem knížete zabít. Odvážný plán však ztroskotává na nečekaném zvratu – v tom nejnevhodnějším okamžiku potkává Felix ženu, kterou kdysi vášnivě miloval… Dobrodružný román světového bestselleristy Kena Folletta je stejně jako jeho nejnovější prózy (Pád titánů, Zima světa) zasazen do klíčového období moderních dějin a hýří napínavými zápletkami, barvitým dějem i dramatickými rozuzleními.



Terry Hayes

Já, Poutník

Mladá žena zavražděná v hotelu na Manhattanu – nelze identifikovat ji ani pachatele. Otec veřejně sťatý pod palčivým sluncem v Saúdské Arábii a syn, jenž přihlížel. Muž ze syrského výzkumného ústavu, kterému někdo zaživa vyoperoval oči.
Ohořelé ostatky tří těl na horském úbočí Hindúkuše. Plán spáchat děsivý zločin proti lidstvu… Mám s tím vším něco společného.
Proto se vydávám na cestu. Já, Poutník.

„Jediný thriller, který si letos musíte přečíst.“ – The Guardian







John Grisham

Platanová alej

„John Grisham je patrně nejlepším vypravěčem v současných Spojených státech.“ THE NEW YORK TIMES
Román … a je čas zabíjet (1989) stál na počátku spisovatelské dráhy celosvětové legendy právnických thrillerů. Po čtvrt století nás John Grisham znovu zavádí do proslulé budovy soudu v Clantonu, kde advokát Jake Brigance čelí dalšímu velmi kontroverznímu sporu, který odhalí skoro zapomenuté rasové pnutí a přiměje místní obyvatele utkat se se svou minulostí. Seth Hubbard, zámožný muž, umírá na rakovinu plic. Nikomu nedůvěřuje. Než se oběsí na starém platanu, zanechá novou, vlastnoručně psanou závěť. Jeho již dospělé děti, černošská hospodyně a Jake jsou tak zataženi do konfliktu stejně dramatického a plného zvratů, jako byl proces, který Jakea v okresu Ford proslavil, když obhajoval muže, jenž pomstil znásilnění své desetileté dcery.

Žádné komentáře: