středa 13. ledna 2016

Nové knihy - prosinec 2015

Nora Roberts
Ostrovy splněných snů

Ztracené poklady: Čtyři roky se neviděli. Kate se vrací na ostrov, kde prožila první, ale i poslední lásku svého života. Opustila Kye proto, že jí otec připomínal její závazky na univerzitě. Po otcově smrti zjistila, že pátral poblíž ostrova po vraku staré lodi, která měla převážet náklad zlata. Kate se rozhodne splatit otci poslední dluh a dokončit jeho pátrání po pokladu. Potřebuje zkušeného potápěče, a tak jí nezbývá než se obrátit na Kye. Jejich společné hledání ovšem odhalí více pokladů, než očekávali… Vůně mořské soli: Ostrov Cozumel se už před deseti lety stal pro Liz novým domovem. Za tu dobu si tady získala přátele i stálé zákazníky ve svém obchodě. Pro Jerryho, mladého instruktora potápění, byl Cozumel domovem pouhé dva týdny - než ho našli zavražděného na mořském dně. A pak do Lizina života vtrhne Jerryho bratr Jonas, s touhou po pomstě ve svém srdci.






Nora Roberts
Kdo chce víc?

Lila dalekohledem pozoruje mladý pár. Přistihla oba při vášnivé hádce, ta skončí tím, že dívka proletí oknem a pádem se zabije. Lile dojde, že se stala svědkyní vraždy, a zavolá policii. Případ se zdá jasný – vrahem nemůže být nikdo jiný než přítel zabité. Jenže bratr podezřelého si to nemyslí a žádá Lilu o pomoc. On ani Lila netuší, do jak nebezpečné hry se zapletli.












Nora Roberts
Kolotoč přání

Hope sice dříve žila v hlavním městě, ale dokáže ocenit kouzlo půvabného zapadákova, malého hotýlku i jeho sexy majitele. Zatímco hotel díky jejím zkušenostem šlape jako hodinky, soukromý život by potřeboval značně seřídit. A to Hope netuší, že ji dostihne – i ztrapní – její vlastní minulost.













Magda Váňová
Herečka

Román vtáhne čtenáře do vzrušujícího života slavné herečky Žofie Beladové. Neobyčejný příběh má zvláštní kouzlo v tom, že se rozvíjí z docela obyčejných životních souvislostí, a vše, co Žofie dokázala, připomíná dobrodružné hledání pokladů. Největší našla v lidech, které si oblíbila nebo je milovala, ale mnohokrát se v nich i zklamala. V polovině 90. let je Žofii čtyřicet a podruhé v životě je na vrcholu. Její příběh odráží, co přinášel život předtím a potom, ale z obojího nakonec zůstanou jen okamžiky, ve kterých vzniklo něco trvalého a opravdu prožitého, co nelze nikdy zapomenout ani ztratit.








Táňa Keleová-Vasilková 
Co to bude?

Čo to bude? Túto otázku kladie Jana svojim zákazníčkam deň čo deň. Pracuje v kaderníctve, jej dcéra Zorka v kozmetickom salóne. Žijú vo svete bez mužov, ich dni sú naplnené hrejivosťou, vzájomnou láskou a priateľstvom, snami, ktoré nie vždy vyslovujú nahlas. Po smrti Janinej sestry Márie si Jana k sebe nasťahuje švagra a malú Sáru, svoju milovanú neter. Život mamy a dcéry sa od základu mení... a ani jedna netuší, že to je len začiatok.











Joy Fielding - Povídej, co vidíš

Bailey Carpenterová pracuje jako detektiv u advokátní kanceláře. Když je však jedné noci brutálně znásilněna, zhroutí se jí celý svět. S návaly panické úzkosti a hrozivými nočními můrami zůstává uzavřena mezi stěnami svého luxusního bytu, násilníka totiž vidí v každém muži, kterého potká. Čas si krátí pozorováním okolních domů dalekohledem. Postupem času však pomalu přestává věřit svému rozumu, protože ji každou noc budí zvonění telefonu a v protějším věžáku se neustále u okna producíruje jakýsi muž, který Bailey dokonce také sleduje dalekohledem. Věřit mu ale přestává i policie, ačkoliv pachatele stále ne a ne najít. I přes svůj stav tak Bailey nezbývá než vzít pátrání do vlastních rukou. Do toho se objevuje její nevlastní sestra Claire se svou přidrzlou pubertální dcerou Jade kvůli ohromnému dědictví, o které se nevlastní sourozenci soudí.






Paula Hawkins - Dívka ve vlaku

Kniha roku 2015. Román, který si podmanil všechny žebříčky bestsellerů na obou stranách Atlantiku, trhá rekordy v rychlosti prodeje a je kritikou označován za letošní Zmizelou. Potřebujete vědět víc? Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem…






Bernard Minier
Kruh

Druhý díl detektivní trilogie s komisařem Martinem Servazem, jež se stala bestsellerovou senzací ve Francii! Uvnitř domu je nalezena mrtvá žena. Spoutaná a utopená ve vaně. U bazénu v zahradě sedí její žák a milenec, který je pod vlivem sedativ. Je to vrah? Na nic si nepamatuje… Marsac je zdánlivě klidné městečko v Pyrenejích, známé díky elitní univerzitě. Dokud ovšem není zavražděna jedna z přednášejících a dokud není o pár dní později nalezeno tělo místního chovatele psů, které roztrhali na kusy jeho vlastní zvířata… Kdo a proč rozpoutal v tomto univerzitním městečku šílenství smrti? Mohly by být vraždy dílem uprchlého sériového vraha? Stačí jeden tajemný email a telefonát a komisař Martin Servaz je vtažen do vyšetřování. Hlavním podezřelým se stane syn jeho bývalé lásky z místní univerzity. Když Servaze požádá, aby se případu ujal, nemůže odmítnout…




Jo Nesbo
Syn

Sonny je ideální vězeň. V moderní, přísně střežené věznici Staten se těší značné oblibě, neboť slouží ostatním vězňům jako zpovědník – naslouchá jejich přiznáním a uděluje jim rozhřešení. Šušká se o něm, že na sebe bere vinu za zločiny jiných a odpykává si jejich tresty výměnou za pravidelnou dodávku drog. Vrchní komisař Šimon Kéfas, působící na osloském oddělení vražd, je policista ze staré školy. V jeden den dostane najednou nový případ a novou spolupracovnici. Ab Lofthus byl policista, Kéfasův kolega a dlouholetý kamarád a také Sonnyho otec. Kvůli podezření z braní úplatků spáchal před lety sebevraždu a jeho čin obrátil Sonnymu i Kéfasovi život vzhůru nohama. Roky ve věznici jednotvárně plynou do chvíle, než si Sonny nečekaně vyslechne jistou šokující zpověď a vydá se soudit živé i mrtvé.





Jo Nesbo
Půlnoční slunce (Krev na sněhu II)

Slunce nikdy nezapadá a hon nikdy nekončí... Opět sedmdesátá léta minulého století, tentokrát však na dalekém severu Norska. Opuštěná vesnice Kasund kdesi ve Finnmarce, jejíž obyvatelé jsou příslušníky laestadiánského hnutí, které jejich životy svazuje přísnými pravidly. Desetiletý Knut a jeho krásná, čerstvě ovdovělá matka Lea, zastávající funkci kostelníka a zvoníka, nedostudovaný teolog Mattis a šamanka Anita. Záhadný cizinec Ulf, který tvrdí, že sem přijel z Osla na lov bělokurů, ale na lovce vůbec nevypadá, dokonce ani nemá pořádnou pušku. Nechce se mu ovšem nikomu prozrazovat, že jedinou kořistí, na kterou se tu bude pořádat hon, je on sám. Těžko totiž odhadnout, na čí straně budou místní stát a zda mu pomohou lovce setřást.






Arnaldur Indridason
Duel

Reykjavík v létě 1972 doslova pulzuje. Všude je cítit nervozita a napětí. Celé město žije mistrovstvím světa v šachu, protože uprostřed studené války se Rus Boris Spasskij utkává se svým americkým vyzyvatelem Bobbym Fischerem. Když přípravy na jejich duel vrcholí, je v jednom z kin nalezen mrtvý mladík. Probodnutý nožem. Všichni jsou tím šokováni. Z jakého důvodu by někdo vraždil patnáctiletého chlapce? Má jeho tragická smrt něco do činění s duelem velmocí na šachovnici? Nebo za tímto strašným činem vězí něco úplně jiného?









Jeffery Deaver
Zapadákov

Kdo říkal, že vrah musí mít vždy na rukou krev? Úplně stačí, když umí mistrně manipulovat s lidskou psychikou… Ten podnik se jmenoval Zapadákov. Stál sice u odlehlé silnice, ale protože měl i malý koncertní sál, sjížděli se do něho lidé ze širokého okolí. Nikdy tam nikdo neřešil žádný problém; do Zapadákova jako by vnější svět nepronikal. Taková oáza klidu, řeklo by se.
To ale platilo jen do osudného večera, kdy při koncertu začínající kapely kdosi vykřikl: "Hoří!" Zpanikaření diváci se rozběhli ke dveřím, ale ty byly zamčené. Spousta návštěvníků byla zraněna, šest zemřelo. Nezabil je však oheň, ale panika. V Zapadákově nehořelo, jen tam kdosi vyvolal falešný poplach. Vyšetřování případu se ujímá agentka Kathryn Danceová. Jako uznávaná expertka na kinezickou analýzu velmi brzy zjistí, že panika byla vyvolána s chladným rozmyslem.




Vlastimil Vondruška
Husitská epopej III

Sedmidílná sága vypráví o událostech slavné i pohnuté doby 15. století v Českém království. Snad žádná jiná historická epocha našich dějin není v obecných představách tak kontroverzní jako právě husitství. Ta doba je pro dějepisné líčení o to složitější, že obě strany, katolická i kališnická, měly svým způsobem pravdu, ale obě současně páchaly bezpráví. Snad poprvé se v naší literatuře objevuje dílo, které se odehrává v obou znepřátelených táborech, aniž by jeden upřednostňovalo před druhým. Snaží se postihnout důvody, proč se chudí postavili proti bohatým, prostí proti vzdělaným, Češi proti Němcům, a jak dopadl střet rozumných s fanatiky. Historicky věrně popisované události tvoří kulisu čtivého a napínavého příběhu rozvětvené rodiny Prokopů, jejíž příslušníky postaví ne úprosný osud proti sobě. Třetí díl se odehrává v letech 1426 až 1440.




Barbora Robošová - Žárlivka

Ženám, které si vedle svého muže připadají atraktivní jako čerstvě vyoraná brambora Třiatřicetiletá Tereza se od svých vrstevnic už od dětství v mnohém lišila a díky tomu o sobě měla vždycky pochybnosti. Přesto se jí skoro zázrakem podařilo najít si téměř dokonalého muže, kterého miluje. Je možné, aby v životě outsidera, kterým celé roky byla, najednou přišlo tolik štěstí? Tereza se nemůže zbavit obavy, že se určitě musí něco stát, štěstí se vytratí a ona bude zase stejně zoufalá a nešťastná jako dřív. Vždyť její Patrik je tak atraktivní – je vůbec možné, aby zůstal žít s někým takovým, jako je ona? A jak si zajistit, aby přece jenom zůstal? Ve snaze udržet si štěstí Tereza Patrika neváhá kontrolovat i tajně sledovat – a právě to je možná cesta, jak nejsnadněji vztah pokazit...







Michal Viewegh 
Biomanžel

Biomanžel je volným pokračováním Vieweghova bestselleru Biomanželka, kterého se prodalo více než sto tisíc výtisků a dočkal se úspěšného divadelního zpracování. Známému spisovateli Mojmírovi praskne v cíli pražského maratonu aorta, a někdejší sebevědomý světák se tak na několik příštích let změní v komicky neurotického pacienta. Takovou proměnu unese jen málokterá žena, zvláště když se její choť ve slabé chvíli přizná k nevěře. Ani manželka Hedvika není výjimkou. V životě ji navíc čeká ještě jeden doslova koperníkovský obrat a překvapivým veletočem prochází i sám Mojmír. Vypravěčkou tohoto autobiograficky laděného příběhu je podobně jako v Biomanželce dula, jejíž sžíravost je i nadále nemilosrdná, ale zdá se, že také ozdravná…







Kateřina Janouchová
Hra na schovávanou

Když Cecilie Lundová skončí po srdečním kolapsu v nemocnici, dospěje k závěru, že pokud se nechce zničit úplně, musí se její život radikálně změnit. Připadá jí nemožné, že by měla dál žít se svým nevěrným manželem, a tak se rozhodne pro velký krok do neznáma. Není to pro ni nijak jednoduché, zvlášť když se s Johnem oba snaží, aby děti nové uspořádání poznamenalo co nejméně. Cecilii v tomto těžkém období pomáhá mimo jiné i návrat do práce na porodním oddělení. Problémům se však nevyhne ani tam. Její nadřízená, vrchní porodní asistentka Tatiana, která se přestěhovala do Švédska před lety z Ruska, zničehonic zmizí. A nebyla by to ani Cecilie, kdyby se nepustila do pátrání na vlastní pěst. Postupně odhaluje pravdu – a ta je děsivější, než si kdo dokázal představit…






Halina Pawlowská - Manuál zralé ženy

Halina Pawlowská tvrdí, že když slyší slovo „zralá“, vybaví se jí sýr, u kterého je nejvyšší čas ho zkonzumovat. Zároveň ale říká, že zralost je báječná! Buď z toho důvodu, že si můžete gratulovat, že jste se dožili už pěkného počtu let, anebo proto, že jste sice ještě velice mladí, ale jste jedinci s moudrým pohledem na svět. Zralost má, bohužel, ale i negativní stránku. Zralost totiž nikoho nepřitahuje. Zralý muž nevzbuzuje takovou chuť jako zralý meloun a zralá padesátnice prostě není broskev k nakousnutí. A jestliže jste to ale nezabalili a chcete vzbuzovat touhu, jak z toho? Stačí se držet Halininých zásadních rad. Pak vám bude jasné, jak zvládnout své šikanující děti, zvětšující se tělo, jak znovu najít lásku a jak se smát všemu blbému, co vás potká. A o to přece vždycky jde! méně textu








Žádné komentáře: