středa 14. září 2016

Oslavy vzniku republiky 28. říjen 2016, Plzeň



K návštěvě kulturních institucí, pamětihodností, zajímavých míst nebo zahrad, ale i vybraných sportovišť za symbolických 28 korun nebo zdarma zve město Plzeň v připraveném programu jednodenní akce Plzeňské oslavy vzniku republiky. Jejím smyslem je každoročně připomenout výročí 28. října 1918, kdy byla na Václavském náměstí v Praze oficiálně vyhlášena samostatnost, a pro národy bývalého Rakouska-Uherska se začaly psát nové dějiny.

Na programu plzeňských oslav se podílí na tři desítky místních subjektů, které nabízí rozličné vyžití pro rodiny s dětmi i pro jednotlivce. Tradičně se otevře například Luftova zahrada, Památník obětem zla v Hruškově meditační zahradě nebo také prostřednictvím komentovaných prohlídek radnice, Měšťanská beseda, Loosovy interiéry, Velká i Stará synagoga, Muzeum knihtisku, Moving Station či Vodárna Plzeň. Na zimním stadionu si bude možné zabruslit v malé tréninkové hale a plavecký areál na Slovanech umožní jít si dopoledne na jednu hodinu za 28 korun zaplavat. Za stejné vstupné mohou zájemci navštívit muzea, galerie, zoo a oblíbenou experimentální stanici Techmania Science Center včetně 3D Planetária.

Pestrou programovou nabídku letos nově doplňují prohlídky obou budov Divadla J. K. Tyla (Velké divadlo a Nové divadlo). Po loňském úspěchu se v areálu DEPO2015 otevře gastronomická tržnice DEPO Street Food Market a v rámci projektu Skryté město se opět uskuteční sousedské procházky akcentující netradiční pohled na Plzeň. Nebudou chybět ani jízdy historickým autobusem.

Celodenní oslavy zakončí vzpomínkové setkání na náměstí T. G. Masaryka a následně Průvod světel, který vyvrcholí tradičním ohňostrojem na náměstí Republiky.

Změna programu vyhrazena. www.plzen.eu


Žádné komentáře: