neděle 17. prosince 2017

Mikulášská



Ani letos nemohla chybět další tradiční akce, kterou obec Tlučná pro děti zajišťuje, a sice Mikulášská. Konala se v sobotu 2. prosince v Restauraci Na Hřišti. Pořadatelství akce si opět vzali na starosti skauti a skautky ze střediska Krokodýl Tlučná a hudbu zajišťoval pan Kopejtko, tentokrát společně s dcerou. Zapomenout se samozřejmě nesmí ani na obsluhu, která se starala o občerstvení účastníků.

Už před půl třetí, kdy byl oficiální začátek, se do sálu začaly hrnout davy rodičů a dětí. Letošní ročník byl, co se účasti týká, skutečně rekordní a kapacita restaurace téměř nestačila. Program byl zahájen uvítáním a krátkým nastíněním programu. Pak byly děti rozděleny do 2 skupin – menší si šly s pomocí rodičů vyrábět čertovské kornouty na sladkosti pro případ, že se dočkáme příchodu Mikuláše a jeho družiny. Pro větší děti byla mezitím připravena hra – vytvořily kruh a za zády si předávaly vzácné peříčko z anděla, prostřední se ho potom snažil ukořistit pro sebe uhádnutím, kdo ho má. Vyrábění v takovém počtu bylo náročné, ale rodiče i děti se s ním statečně poprali. Jen škoda, že materiál bohužel na některé nezbyl – do příště se určitě polepšíme.

Další hra byla naopak jen pro menší děti. Udělaly si kroužek a jejich úkolem bylo podávat si kousek uhlí. Jenže to nebylo tak jednoduché – uhlí bylo žhavé a mohlo se předávat, jen když hrála hudba. A u koho uhlí skončilo, když nastalo ticho, ten dostal na důkaz spálení černou čmouhu na ruku.

A co se pak nestalo – do místnosti vtrhli čerti a za nimi přicházel Mikuláš s andělem. Děti se přitiskly k rodičům, Mikuláš je pozdravil, zeptal se, zda letos byly hodné a po jednohlasném souhlasu dovolil rozdávání dobrot. Sám se věnoval těm, kteří se rozhodli mu něco zazpívat přímo na mikrofon. Zájem byl obrovský a sál naprosto zaplněný, ale dobroty se nakonec dostaly ke každému. A ještě před odchodem Mikuláš slíbil, že si děti příští rok přijde opět zkontrolovat.

Tím ale program Mikulášské nekončil, přestože se sál lehce vyprázdnil. Děti se tak mohly ve zbytku odpoledne ještě naučit mikulášskou mazurku, pomohly čertům přikládat dřívka do ohně a taky hledaly ztracený čertí ocásek (menší) a ztracený andělský zvoneček (větší). Na závěr nezbývalo než poděkovat všem za účast, nalákat na březnové Maškarní, rozloučit se a nechat roztancované děti ještě pár minut samotné řádit na parketu.

Michala Mathauserová

Celou fotogalerii najdete tady.
foto: Tomáš Mathauser

Žádné komentáře: