pondělí 4. prosince 2017

Výlet na Luzný


Luzný se nachází v centrální části německé strany Šumavy. Se svými 1 343 m je sedmou nejvyšší horou Šumavy a jedním z nejkrásnějších vrcholů Bavorského lesa. Nejsnazší výstup na horu je však z Německa. Cesta vede přes Želenou Rudu, v bavorském městečku Zwiesel odbočíte doleva směrem na Spiegelau a zde opět doleva do obce Waldhauser. U této obce je parkoviště a odtud vychází značená trasa na Luzný.

Na vrchol je možné dojít dvěma cestami, tzv. Sommerweg a Winterweg. My si vybereme Sommerweg, která je o něco delší a obtížnější, ale o to zajímavější. Výstup trvá cca 1,5 až 2 hodiny, překonáte vzdálenost cca 4 km a 533 výškových metrů. Cesta vede nejprve po asfaltové cestě a pak smíšeným lesem, kde na lesní křižovatce narazíte na největší atrakci výstupu, tzv. Skleněnou archu. Je to 5 m dlouhá a 3 tuny těžká skleněná loď, kterou vyrobili bavorští skláři ze 480 jednotlivých skleněných desek. Archa je uložena v dřevěné ruce, která je dílem českých řezbářů. Od Skleněné archy se vydáme k závěrečnému stoupání k vrcholu a po strmé kamenité cestě dojdeme k vrcholovému dřevěnému kříži. Z vrcholu jsou nádherné výhledy na českou stranu Šumavy. Za dobré viditelnosti lze pozorovat panoramata severních vrcholů Alp.

Odměnou za výstup je občerstvení na horské chatě 50 m pod vrcholem a pak už nás čeká nenáročný sestup zpět k parkovišti cestou nazvanou Winterweg. Celý okruh je dlouhý něco přes 5 km a je to velice příjemný výlet pro celou rodinu.

Z Tlučné do Waldhauseru je to 140 km a 2 hodiny jízdy autem.

Antonín Pospíšil

Žádné komentáře: