čtvrtek 1. března 2018

Masopust 2018


V sobotu 10. února 2018 se v naší obci konal už 7. masopustní průvod. Oproti předchozím ročníkům letos proběhla zásadní změna a celá trasa se šla v opačném směru. Sraz masek tak byl mezi 13. a 14. hodinou u hasičárny, kde bylo připravené občerstvení od radních obce a také probíhala registrace masek formou rozdávání lístečků na klobásu nebo párek v rohlíku. Číslování se zastavilo na 249. lístečku, což je oficiální a úctyhodný počet těch, kteří neváhali a věnovali čas a úsilí přípravě na tuhle už tradiční událost, a za to si rozhodně zaslouží poděkování.

Ve 14 hodin se průvod dal do pohybu a měl před sebou nejnáročnější úsek – vystoupání nahoru na Čampuli. Naštěstí byla cestou připravena jedna ze zastávek, kde masky mohly doplnit síly něčím dobrým z prohýbajícího se stolu, případně si dát něco na zahřátí nebo zlepšení nálady – polévku, svařák, punč nebo pivo. Průvod se pak zdárně dostal až k Saloonu, kde proběhlo další zastavení. Pak už se masky v čele s krokodýlem na trakaři vydaly z kopce dolů, přes přejezd a skrz park si to namířily rovnou k restauraci Na Schůdkách. Tady byla zastávka delší a některé z masek se dokonce daly i do tance. Pak už se průvod přesouval po Hlavní ulici, kde absolvoval poslední zastávku a potom zamířil na fotbalové hřiště, které bylo cílem cesty. Dojít se sem po 16. hodině podařilo většině masek, které se rychle postaraly o vypití připraveného svařáku, a zbytek se postupně dotrousil. A to byl konec masopustního průvodu – některé masky ještě vydržely venku, jiné se šly zahřát dovnitř a někdo pomalu vyrazil domů, snad aby se mohl připravit na večerní zábavu, která následovala.

Poděkování patří všem, kteří se na přípravách jakýmkoliv způsobem podíleli, ale především hlavním pořadatelům – TJ Tlučná a hasičům, kteří se také po celou dobu starali o bezpečnost účastníků. Zapomenout nelze ani na kapelu, která šla v čele průvodu.

A teď už nezbývá než se těšit na další ročník a pomalu začít sbírat inspiraci na nějaký originální kostým. Letos se totiž účastníci opět ukázali a mezi maskami byl třeba Shrek s Fionou, lego panáček, žirafy, mniši, vězňové, karty, celý indiánský kmen, opět dorazila i parta z Mrazíka a také bezdomovec s vlastním výčepem nebo potlučený zemřelý, který se nechystal dožít konce masopustu, ale do cíle zdárně dorazil.

Michala Mathauserová


foto: Tomáš Mathauser, Pavel Špirk

autor: Martin Pospíšil

Žádné komentáře: