středa 1. května 2019

Mladí hasiči navštívili HZS Košutka

V rámci celoroční činnosti se kolektiv mladých hasičů z Tlučné vydal 23. března 2019 na prohlídku stanice profesionálních hasičů Hasičského záchranného sboru České republiky v Plzni – Košutce.
Po příchodu do areálu se naší skupiny ujal jeden z hasičů právě sloužící směny B. Prohlídku jsme započali ve výukové místnosti, kde si profesionální hasiči rozšiřují své odborné znalosti. Prohlédli jsme si ložnice, v nichž mohou hasiči odpočívat, když v noci zrovna nezasahují. Viděli jsme heliport, kde může přistát vrtulník, a nahlédli jsme i do tamního malého operačního střediska, odkud je řízena třeba brána do areálu nebo semafory v blízkém okolí výjezdu z areálu na silnici. Exkurze pokračovala do posilovny a tělocvičny, kde se provádí například lezecký výcvik. Nevynechali jsme ani polygon, což je cvičná překážková dráha, kterou musí zdolat každý profesionální i dobrovolný hasič nosící dýchací přístroj.
Zlatým hřebem naší návštěvy byla garáž, v níž jsou zaparkována všechna auta, přívěsy a kontejnery, které mohou být potřeba při výjezdu k zásahu. Jelikož jsme chtěli vidět opravdu všechno, podívali jsme se do kabin požárních automobilů i do skříní na nářadí. Na fotkách si můžete všimnout, že techniku jsme prozkoumali opravdu ze všech úhlů. Prohlídku jsme zakončili na venkovním sportovišti.
Exkurze se velmi líbila jak dětem, tak i zúčastněným rodičům a vedoucím. Tento výlet si někdy určitě rádi zopakujeme.
Jitka Holá

foto: Jitka Holá, Nela Kováčová

Žádné komentáře: