čtvrtek 8. srpna 2019

Člověk v tísni: Jak na půjčky a jak řešit dluhy?

S potřebou půjčit si finance se v životě setká řada z nás, ať již na zajištění bydlení či např. na nákup automobilu či vybavení domácnosti. Zadluženost a neschopnost půjčky splácet se v dnešní době týká i seniorů, dětí či mladistvých. Podle Exekutorské komory ČR byl k 1. 2. 2019 celkový počet pravomocných exekucí přes 4 a půl milionu. Exekuce se ke stejnému datu dotýkaly celkem více než 820 tisíc osob.  Průměrný počet exekucí na osobu byl v roce 2018 cca 5,7 a více než 10 exekucí naráz mělo přes 133 tisíc lidí. 

Příčinou vysokého počtu lidí v exekuci je především neúměrné navyšování původních dluhů, ke kterému docházelo zejména kvůli vysokým odměnám advokátů, nadužívání rozhodčích doložek či díky nedostatečné regulaci poskytování spotřebitelských úvěrů. V široké nabídce úvěrů je velice obtížné se zorientovat a v případě potíží se splácením již vzniklého dluhu zase zjistit, kam je možné se bez obav obrátit.

Shrnuli jsme pro Vás jednotlivá doporučení, která Vám situaci mohou usnadnit. 

Zvažujete půjčku a nevíte, na co si dát pozor? 
Vyhledejte si Index odpovědného úvěrování, který srovnává jednotlivé legální poskytovatele z řad bank i nebankovních společností, které mají povolení České národní banky. Poslední Index byl vydaný v červnu 2019 a zaměřil se na srovnání poskytovatelů mikropůjček, kreditních karet a kontokorentních úvěrů. Index Vám pomůže s orientací na trhu spotřebitelských úvěrů. Srovnává podmínky, za nichž věřitelé nabízejí půjčky. Hodnotí celkem 17 kritérií ve třech různých oblastech – kolik lidé za půjčku zaplatí a co je bude stát případné zpoždění se splácením, rozsah a přehlednost poskytovaných informací a praxe věřitelů před a po poskytnutí půjčky. 

Máte problémy se splácením, řešíte obtížnou finanční situaci? 
Neváhejte se obrátit na odborníky ve svém okolí. Na Mapě dluhových poraden najdete ověřené dluhové poradny, které nabízejí kvalitní bezplatné služby. A pokud se do nejbližší poradny nemůžete dostat osobně, existuje Help linka, na kterou se může obrátit každý, kdo potřebuje poradit s dluhy, a to od pondělí do čtvrtka od 9 do 16 hodin na telefonním čísle 774 392 950. Na lince je k dispozici dluhový poradce. 

Máte exekuci? 
Ověřte si, jestli není vedena protiprávně na základě netransparentní rozhodčí smlouvy. Na www.dolozkomat.cz najdete aplikaci Doložkomat, která u nezákonných exekucí, kde nebyl rozhodce vybrán transparentně, vygeneruje návrh na zastavení exekuce. K využití aplikace je potřeba připravit si několik informací – jméno původního věřitele v úvěrové smlouvě, rok podpisu smlouvy, datum vyhotovení rozhodčího nálezu a v některých případech ještě jméno rozhodce. Aplikace je k dispozici zdarma. 

Index, mapu i řadu dalších informací najdete na www.jakprezitdluhy.cz.

Člověk v tísni, o.p.s.

Žádné komentáře: