pondělí 26. října 2020

Tlučenské fotbalové okénko

Mladší přípravka - TJ Tlučná x Tatran Třemošná

Jak vidí tlučenský fotbal současný vedoucí oddílu kopané a trenér mládeže Petr Němec?

Jak hodnotím fotbal v Tlučné od té doby, co jsem ve funkci vedoucího oddílu kopané TJ Tlučná?

Myslím, že jsme na dobré cestě. Za obrovský úspěch považuji znovuzaložení tlučenského B týmu, který je složen ze zkušených místních i přespolních fotbalistů, kteří jsou doplňováni mladšími hráči z dorostu a hráči A týmu. Celek tlučenského „Béčka“ vždy hraje  předzápas v domácím prostředí našemu A týmu a vede tabulku s 8 body ve IV. třídě.

Dalším neméně důležitým krokem je založení fotbalové školičky pro děti ve věku 4–5 let. V současné době máme 15 dětí, což nám mohou ostatní fotbalové kluby v okolí jen závidět. Stejný počet dětí má také mladší přípravka, ve které děti sehrávají svá první fotbalová utkání. Neméně hráčů má i starší přípravka, která podává skvělé výkony. Dále máme mužstva mladších a starších žáků svádějící nelehká utkání v krajské soutěži a tým dorostu, který měří síly se soupeři v krajské soutěži a zdárně plní nelehkou roli přípravy hráčů do „mužského“ fotbalu. Již nyní někteří hráči nastupují za A, ale i B tým. Máme tedy všechny celky hráčských kategorií, a to je velice příznivá situace pro tlučenský fotbal.

Dokopná fotbalové školičky

Z jakého důvodu jsem se zatím moc nezmínil o tlučenském A týmu?

Zcela záměrně. Vše o čem jsem doposud hovořil, je velice důležité pro A tým a tlučenský fotbal jako celek. Každý A tým ve fotbale je tváří celého fotbalového oddílu. Naše „Áčko“ jsem pozoroval jak v přípravných utkáních, tak v posledních dvou mistrovských utkání v Líních a doma s Trnovou. V současné době, tedy po 5 odehraných kolech, Tlučná hájí 9. místo v okresním přeboru se 6 body. Umístění v tabulce není jediným a důležitým měřítkem/ukazatelem kvality našeho týmu. Vysvětlím. Nutno říci, že hráči mají za sebou zatím utkání s celky týmu ze „špičky“ tabulky. V každém utkání jsme soupeře minimálně potrápili, hráli vyrovnanou hru, která v některých případech skončila až pokutovými kopy, a také soupeře přehráli. V zápasech, ve kterých se bodovat nepodařilo nebo jen částečně, rozhodla vždy nepřesnost v řešení ve finálních přihrávkách, neproměňování gólových šancí, zkušenost udržet balon či rozkouskovat hru. Máme mladý tým a zkušeného trenéra, jenž má klukům rozhodně co nabídnout. Je jen na nich, jak s předávanými zkušenostmi a radami naloží. K tomu, abychom hráli na špici tabulky, nám chybí z mého pohledu pouze eliminovat uvedené nedostatky. Dále je nutné, aby si hráči uvědomili, že nereprezentují jen sami sebe či jen A mužstvo, ale celý oddíl kopané TJ Tlučná a takto k tomu zodpovědně přistupovali.

Jaká byla fotbalová vzpomínková akce na pana Vladimíra Vašáka, která se konala 4. 7. 2020?

Akce nesla název „Fotbalové odpoledne se vzpomínkou na Vladimíra Vašáka“. Nebudu sáhodlouze popisovat program akce a jeho aktéry, ale pokusím se o obecné shrnutí. Cílem celé akce bylo zavzpomínat na tlučenskou osobnost, jakou byl pan Vladimír Vašák. Zde v Tlučné se nesmazatelně zapsal jako hráč, jako trenér a člověk, prostě osobnost. Program byl sestaven tak, aby každá jeho část měla určitou provazbu ke jmenovanému trenérovi. Musím říci, že příprava akce byla velice náročná a zabrala mnoho času, ale to vše stálo za to. Troufám si říct, že se akce povedla ve všech směrech. Počasí nám přálo, sešla se spousta kamarádů, přátel, příznivců fotbalu a byla k vidění celá řada známých sportovců. Tlučenský stadion byl po dlouhé době opět zaplněn. Na akci dorazilo zhruba 500 diváků, kteří zde strávili příjemné fotbalové odpoledne a někteří z nich zůstali dokonce až do ranních hodin 😊. To vše hovoří o tom, že se nám cíl akce podařilo splnit. Jediný černý puntík, nebo spíše zklamání pro mě, byla částka za vybrané dobrovolné vstupné. Pokud bychom dali vstupné 10 Kč/osoba, vybrali bychom o něco málo více, než se nám podařilo. Závěrem bych rád poděkoval všem, kteří se na této akci a její přípravě podíleli, zejména členům fotbalového výboru, obci Tlučná, místním hasičům, sponzorům a dobrovolníkům. Ještě jednou moc děkuji za spolupráci.

FCVP stará garda a Vošouch tým

Tlučná Tým 2003

Rodina Vašákova a Škodova

Celou fotogalerii z akce najdete tady. 

Co plánují fotbalisté do budoucna?

Rozhodně udržet veškeré hráčské kategorie, současné trenéry, hráče, modernizaci sportoviště, uspořádání další akce pod záštitou fotbalového oddílu TJ Tlučná a také se pomalu začít připravovat na oslavy k výročí 100 let fotbalu v Tlučné.

Co bych rád změnil…

Moc bych si přál, aby se nám podařilo zrychlit provozní věci spojené s údržbou a modernizací areálu, které na můj vkus někdy trvají až moc dlouhou dobu.

Co říct závěrem?

Chtěl bych poděkovat všem členům fotbalového výboru, trenérům a dobrovolníkům, kteří se podílejí na chodu fotbalového oddílu. A nejen jim, ale i jejich rodinám, neboť si všichni „utrhují“ ze svého volného času, který by mohli společně strávit někde jinde.

Petr Němec

Žádné komentáře: