pondělí 8. listopadu 2021

Jak se povedl rekondiční pobyt v Poděbradech?


Náš rekondiční pobyt v lázeňském městě Poděbrady v hotelu Junior začal slunečným počasím, a tak to bylo skoro po celý zbytek pobytu. V týdnu od 3. do 9. 7. 2021 jsme si prohlédli zámek, vlastně jen jeho část, protože zámecké prostory vlastní pražská Karlova Univerzita, ale i veřejnosti přístupná místa stála za to. Pozornosti neunikla ani jezdecká socha krále Jiřího na náměstí, ve dvojnásobku životní velikosti, která patří k vrcholným dílům české monumentální plastiky 19. století.



Velkou atrakcí lázeňského parku jsou od roku 1936 květinové hodiny. Kromě času je pomocí sazenic zobrazováno i aktuální datum. Nesmím zapomenout ani na malého trpaslíčka, který o kousek dál svým kladívkem na velkou muchomůrku odbíjí čas. Pěkná procházka byla také ke Kolonádě profesora Libenského, na kterou navazuje kruhový sloupový pavilon s unikátní sklobetonovou kopulí, v němž se nachází pramen minerální vody zvaný Boček.

Navštívili jsme také historicky smutné místo, Havířský kostelík. Zde došlo ke vzpouře havířů pracujících v kutnohorských stříbrných dolech. Deset jich bylo zajato a posléze sťato.


Absolvovali jsme také vyhlídkovou plavbu lodí Král Jiří na soutok Cidliny a Labe, ale i směrem na Nymburk. Nezapomenutelným zážitkem byla také jízda vyhlídkovým vláčkem. Trasa vedla nádherným prostředím v okrajové části Poděbrad, podél řeky Labe.

Horké letní dny jsme využili ke koupání v poděbradském Jezeře. Nevynechali jsme ani zapůjčení kola a vydali se na výlet po cyklistické stezce do Nymburka.

Někteří z nás se odvážili a svezli se na poděbradském kole, které má výšku 33 m a je z něj skvělý výhled nejen na kolonádu, ale i do celého kraje.

Musím ještě zmínit ranní rozcvičku. Příjemné protažení si pro nás připravila Jaryna Faitová.

Spokojeni jsme byli i s ubytováním, jídlem i s obsluhou. Toto jako poděkování napsala paní Jana Lišková do hotelové knihy:

Každý správný senior,

měl by navštívit hotel Junior.

Osloví tě krása všady,

jsou to lázně Poděbrady.

 

To, co seniory sytí,

to je dobré jídlo, pití.

K tomu úsměv, pohoda,

vždycky dobrá nálada.

 

I když patříme do starší populace,

bylo příjemné se nechat obsluhovat

od mladší generace.

 

Byly to milé servírky a švarní číšníci,

brzy z nich budou skvělí profíci.


Dík patří i za srdečné přijetí,

pohodu a pohostinnost.

Děkujeme za perfektně odvedenou práci,

vzpomínat budou Tlučeňáci.

SPCCH Tlučná

 

Týden utekl jako voda, všechny krásy Poděbrad se opravdu stihnout nedaly. Přesto si myslím, že si každý odvezl nějakou pěknou vzpomínku.

Emilie Loužková

foto: Emilie Loužková, Jaroslava Faitová, společná – pí. Rakušanová z hotelu Junior

Žádné komentáře: