pondělí 8. listopadu 2021

Senioři na návštěvě v Praze a v Mníšku pod Brdy


Dne 21. 9. 2021 jsme vstoupili do nablýskaného vestibulu Národního muzea v Praze. Dozvěděli jsme se, že tato historická budova prošla významnou rekonstrukcí a znovu se návštěvníkům otevřela 28. října 2018 – v den stého výročí od založení Československé republiky. Průvodkyně nás zavedla po krásném schodišti do Pantheonu, který je oslavou osobností české vědy, umění a politiky. Poté jsme po lesknoucí se mozaikové podlaze vstoupili do místnosti a prohlédli si nejznámější exponát – kostru plejtváka myšoka, největší model krakatice obrovské a další jedinečné a vzácné exponáty.



V ten den jsme se ještě zajeli podívat na zámek Mníšek pod Brdy. S průvodkyní jsme se podívali do reprezentativních salonů z doby počátku 20. století: zimní jídelny, kaple, velké jídelny, velkého salonu s hodinovou věží, pánského a dámského salonu a i do knihovny.


A když už jsme byli v Mníšku pod Brdy, tak naše kroky vedly do místní restaurace s názvem Hostinec u Káji Maříka. A proč právě tento název? Hostinec byl takto pojmenován na počest Marie Wagnerové, roz. Černé, známé pod pseudonymem Felix Háj, autorce díla o školáku Kájovi Maříkovi. Příběh se odehrává právě v Mníšku pod Brdy, kde také autorka žila a kde je i pochována.

Emilie Loužková

foto: Jaroslava Faitová

Žádné komentáře: