sobota 23. února 2019

Masopust 2019


V sobotu 16. února 2019 se v naší obci konal v pořadí už 8. masopustní průvod. Srazištěm byla hasičská zbrojnice, kam už kolem 13. hodiny začaly proudit davy masek i dalších příznivců masopustního veselí v civilu. Počasí organizátorům vyloženě přálo – na únor bylo krásně teplo a také slunečno, a tak se akce mohla opět těšit velmi hojné účasti.

Ve výchozím bodě bylo připraveno bohaté občerstvení od radních obce a také početná kapela, která hrála nejen na všech zastávkách, ale i cestou. Ve 14 hodin přítomné přivítal starosta Jan Opl, všem popřál příjemnou zábavu a vyzval je k dodržování bezpečnosti, aby celá akce proběhla bez problémů.
Pak už nic nebránilo tomu, aby průvod vyrazil po důvěrně známé trase. V čele ani letos nechyběl tradiční krokodýl na trakaři a hladký průběh akce zajišťoval společně s organizátory místní hasičský sbor.

Na trase byly připraveny každoroční zastávky – první, společně připravovaná několika rodinami v ulici Československé armády, dále 2 zastávky nahoře Na Čampuli, nově přidaná zastávka v parku, kterou připravili myslivci, zastávka Na Schůdkách a pak už masky přes Prchlík zamířily do cíle, jímž byla Restaurace Na Hřišti.

Pokud jde o pohoštění, na zastávkách o něj rozhodně nebyla nouze. Nechyběly slané ani sladké dobroty – buchty, koblížky, polévka, sekaná, bramboráky, chuťovky s pomazánkami a spláchnout je bylo možné pivem, svařákem a sem tam i něčím ostřejším. Všem, kteří si zastávky připravili, patří od všech účastníků velké poděkování.

Z hlediska počtu masek letošní ročník nebyl rekordní, ale 225 masek napočítaných při přechodu železničního přejezdu určitě svědčí o velké oblibě této akce. Ani letos se nebudu snažit vypsat všechny masky, jejichž výrobě účastníci jistě věnovali mnoho času, ale troufám si tvrdit, že nikdo jistě nepřehlédl celý tým z pohádky Princ a Večernice, loutkového prince, rodinku berušek a sněhuláků, čmeláky, hippies, horníky, indiány, klauny, různé strašidelné masky (také se vám hned vybaví muž s klecí na hlavě a jeho zkrvavená žena?) a mnoho dalších. Ostatně, přesvědčit o rozmanitosti a originalitě masek se můžete sami v přiložené fotogalerii.

Masky si, i podle reakcí v přiloženém videu, celou akci moc užily a určitě už teď přemýšlejí, za co vyrazí zase příště. A jestli jste letos nebyli, tak máte příležitost to za rok napravit.


Michala Mathauserová


foto: Tomáš Mathauser, Tereza Hladíková


Videoreportáž najdete tady.
autor: Martin Pospíšil

Žádné komentáře: