neděle 12. května 2019

Jak proběhla návštěva zástupců Tlučné v budoucí partnerské obci Floβ?


V pátek 12. dubna odpoledne vyrazila 17členná delegace v čele se starostou Janem Oplem, místostarosty Oldřichem Rozšafným a Pavlem Liškou, ředitelem školy Karlem Radou, Václavem Vrbíkem jakožto hlavním překladatelem a předsedou Komise pro přeshraniční spolupráci a evropské dotace, členkami této nově vzniklé komise, předsedou KKS Pavlem Špirkem, zástupci hasičů a také zástupci učitelů a pracovníků OÚ na první oficiální návštěvu budoucí partnerské obce Floβ.

Čekalo nás vřelé přivítání na nové radnici spojené s ochutnávkou dobrot od místního pekaře. Starosta Günter Stich, který celou návštěvu vedl, nás krátce seznámil s historií obce, zhlédli jsme také videoprohlídku obcí (zájemci ji mohou najít na oficiálních stránkách obce: https://www.floss.de/) a byl nám nastíněn nabitý program, který si pro nás zástupci obce připravili. Ten začal hned vzápětí, a to prohlídkou bývalé budovy radnice, ze které je v současné době muzeum a také obřadní síň.

Dále jsme pokračovali středem obce podél potoka k pivovaru mladého sládka Ludwiga Kocha, kde každý mohl využít příležitost a porovnat tamější pivo s českou produkcí. Můžete se těšit, že toto pivo ochutnáte na některé z akcí v obci, možná už 29. června na hřišti, jak nám sládek předběžně přislíbil.

Následovala prohlídka hasičské zbrojnice, kterou si užili především zástupci tlučenských hasičů.

Naše další cesta vedla po kamenných schodech na vyhlídku, z níž jsme si prohlédli celou obec. Právě na tomto místě stojí také krásně zrestaurovaná synagoga, kterou nás provázel, jak jsme se později dozvěděli oficiální průvodce, opět sám starosta pan Günter Stich.

Předposlední zastávkou bylo předělané náměstí, na jehož nové tváři i financování se podíleli samotní občané prostřednictvím vytvořeného spolku, jehož zástupce nám o tomto počinu povyprávěl. A právě tohle místo bylo vybráno jako nejpříhodnější pro společnou fotografii.

Celá návštěva skončila v hostinci, kde společným přípitkem, milými slovy a příslibem brzkého podpisu deklarace o partnerství starostové obou obcí zakončili velmi příjemné odpoledne.

A jak řekli samotní radní Floβu – neviděli jsme zdaleka všechno, a tak máme alespoň důvod k další návštěvě obce, která má rozhodně co nabídnout. Neváhejte a zajeďte si tam třeba v létě na výlet, autem jste tam za hodinku.

Michala Mathauserová


foto: Hana Mitrovská, Michala Mathauserová

Žádné komentáře: