pondělí 17. června 2019

Tlučenští horníci zavítali na Slovensko


Ve dnech 17.–19. 5. se 6 našich členů zúčastnilo akce Setkání hornických měst a obcí Slovenské republiky. Setkání se uskutečnilo v obci Lubietová v samém středu Slovenska. Cestovali jsme autobusem s našimi přáteli z Příbrami. V Lubietové bylo setkání zahájeno hornickou mší v místním kostele, která byla vedená v duchu hornických tradic. Ve večerních hodinách starosta obce Lubietová vedl hornickou slavnost „šachtág“, u které se vždy baví všichni, a při tom se popíjí pivní mast a pějí hornické karmíny.

V sobotu byl připraven celodenní kulturní program, při kterém vystoupily i hornické zpěvokoly, každý se 3 písněmi. Odpoledne byla opět zkrácená mše a pak následoval hornický průvod obcí, kterého se zúčastnilo 66 spolků ze Slovenska, ale i okolních států. Průvod byl vřele vítán místními občany, kteří nabízeli domácí pochoutky a sem tam byla i štamprlička. Po pentlování praporů pokračoval program až do pozdních hodin.

V neděli jsme začali den pochoutkou připravenou obecním úřadem a místním hornickým spolkem. Akce slovenských kolegů, ale hlavně obce Lubietová (1 200 obyvatel), byla vysoce ohodnocena a ukázalo se, že i malá obec za pomoci ostatních spolků dokáže udělat špičkovou akci v malebném prostředí.

Marie Cuberová

foto: Antonín Cubera

Žádné komentáře: