sobota 6. července 2019

Jak se mi přihodilo, že mě cvičení celý život baví?


U příležitosti významného životního jubilea, krásných 80 let, jsem si povídala s tlučenskou cvičitelkou paní Jaroslavou Rybářovou – mimo jiné o tom, jak se udržuje v kondici a co ji na cvičení stále baví.

Proč jste začala cvičit?
V roce 1945 jsem šla do 1. třídy, a zároveň s tím jsem začala chodit i do Sokola a cvičení se mi stalo zálibou.

Jaké byly Vaše cvičitelské začátky?
V tlučenské tělovýchově působilo mnoho osobností, které jsem obdivovala a měla je jako vzory, především proto, že cvičili rádi – byli to např. rodina Kouřilova, Karel Cepník, manželé Václavovi, Hana Presslová, Vlasta Drahá a mnozí další. Cvičení mě bavilo hlavně kvůli bezvadné partě, která držela pohromadě, a tak jsem si udělala cvičitelský kurz. A na dobrou partu jsem měla štěstí po celý život, ať už šlo o práci, tělovýchovu jako celek, cvičenky v ASPV nebo místní Svaz postižených civilizačními chorobami (SPCCH).

Kterým sportům jste se věnovala?
Věnovala jsem se všeobecné tělovýchově, neměla jsem tedy nikdy vyhrazený jen jeden sport, ale cvičila jsem mimo jiné na nářadí, hrála různé míčové hry apod. Teď chodím cvičit do tělocvičny s ženami a také hrát petang se SPCCH.

Kde pořád berete energii?
Vždycky říkám, že každý pro své zdraví udělá nejvíc sám, a tak každý den začínám cvičením, to mě udržuje v kondici.

Proč Vás cvičení stále baví?
Hlavní je pro mě naše parta, se kterou je legrace, a dobrá nálada, s tou totiž jde všechno líp.

Co děláte, když se Vám na cvičení se ženami do tělocvičny nechce?
Mám klíče, takže zkrátka jdu. (smích) Když něco dělám, tak zodpovědně.

Proč podle Vás dnes mladší generace už nejsou tak aktivní, pokud jde o dobrovolnickou činnost?
Řekla bych, že je to dáno moderní technikou. Pro fyzickou stránku člověka znamená její nástup zlenivění, omezení pohybu a taky už mladí v dnešní době netvoří takové party. Pamatuji si, že my jsme třeba na cvičení i z něj chodili vždycky společně a užili jsme si spoustu legrace.

A máte na závěr ještě něco, co byste chtěla doplnit?
Ráda bych, aby v Tlučné sport, ať už jakýkoliv, mladé chytil a úspěšně navázali na činnost svých předchůdců.

Moc děkuji za příjemný rozhovor a paní Rybářové přeji do dalších let mnoho životního elánu, ten jí totiž mnozí z nás mohou jen závidět.

Michala Mathauserová


Naše cvičitelka
Jarka Rybářová se věnuje cvičení od svých šesti let, kdy začínala cvičit v Tlučné v Sokole. Jako devítiletá se zúčastnila Všesokolského sletu v Praze. Následovalo cvičení dorostenek na Spartakiádě v Praze a v roce 1960 cvičení žen, které úspěšně připravila na hodinách v tělocvičně v Tlučné. 

Ve svých 19 letech absolvovala cvičitelský kurz. Již od mládí je činnou cvičitelkou v TJ Tlučná, kde nás, dříve narozené ženy, dvakrát v týdnu „prohání“ počínaje rozcvičkou, na ribstolech, na velkých míčích a overballech.

Přesto, že jí přibývají roky a nevyhnuly se i zdravotní potíže, Jarka zatne zuby a neřeší neduhy. Je nám všem příkladem, vážíme si jí. Znamení berana, ve kterém se narodila, ji provází celým životem. K osmdesátce, kterou v dubnu 2019 oslavila, jí přejeme pevné zdraví a veselou mysl.

Ženy ASPV Tlučná

S přáním všeho nejlepšího a také přetrvávající radosti z pohybu se připojuje také redakční rada, OÚ Tlučná a TJ Tlučná.

Žádné komentáře: