pátek 31. července 2020

Horníci byli na plese v Příbrami


Cech horníků, hutníků a olovářů z Příbrami nás pozval na svůj 22. reprezentační ples, který se jako tradičně konal v místní sokolovně 18. ledna 2020. Jelikož jsme již na jednom jejich plese byli, tak jsme čekali, čím návštěvníky letos překvapí, protože plesy horníků se v mnohém odlišují od jiných.

Devět členů odjelo do Příbrami dvěma auty. Protože jsme tam přijeli asi hodinu před zahájením, tak naše kroky vedly nejdříve do nedaleké restaurace Švejk restaurant na večeři. Ples byl zahájen nástupem krojovaných horníků, hutníků a olovářů se spolkovými prapory. Po zaznění hornické hymny všechny účastníky přivítal perkmistr cechu. Na skladbu Poupata zatančili havíři z příbramského spolku secvičené pásmo, za které sklidili obrovský aplaus. Celý večer střídavě hrála hudební skupina a sólo muzikant na klávesy, který hrál zejména hornické skladby z celé Evropy.

Závěrečná tradiční soutěž ve střelbě z kuše „ku ptákovi“ je vždy velmi očekávána, protože zúčastnit se jí mohou jen vylosovaní jedinci a jedním z nich byl i náš Ládík. Jelikož jsou na tuto střelbu připraveny vždy pěkné a drahé ceny, tak si na střelbě dávají střelci záležet. Pro hlavní cenu si letos přijel ze 70 kilometrů vzdálené Tlučné Láďa Zeman, člen našeho spolku.

Ples se všem líbil a máme se na co těšit napřesrok.

Antonín Cubera
foto: Antonín Cubera

Žádné komentáře: