středa 21. října 2020

Senioři navštívili Kutnou Horu

Tentokrát jsme 27. 8. 2020 se členy SPCCH Tlučná zavítali do Středočeského kraje, a to do města Kutná Hora, které bylo díky těžbě stříbra ve středověku jedním z nejvýznamnějších českých královských měst. S průvodkyní jsme si dali sraz přímo před chrámem sv. Barbory. Znale nás informovala o historii chrámu i o jeho zasvěcení patronce havířů sv. Barboře. V interiéru jsme si prohlédli jedinečnou galerii pozdně gotických a renesančních maleb z 15. stol.

Po krátké procházce městem jsme se dostali až do Vlašského dvora, kde je stálá expozice mincovnictví. Viděli jsme i ukázku ražby mincí a někteří naši členi na památku minci dostali. Ještě jsme se dozvěděli, že se zde odehrálo mnoho důležitých událostí, jako např. podepsání tzv. Kutnohorského dekretu, který zaručoval stejná práva česky mluvícím studentům na Karlově univerzitě v Praze.

V Kutné Hoře je opravdu co obdivovat. Ještě zmíním kamennou kašnu, jedinečnou památku technického charakteru, nebo barokní morový sloup sloužící jako připomínka morové epidemie.

Myslím, že jsme domů odjížděli plni skvělých zážitků a dodnes stále žasneme nad dovednostmi našich předků. Chrám sv. Barbory právem patří do zlatého fondu světového architektonického dědictví.

Emilie Loužková

foto: Ladislav Loužek

Žádné komentáře: