středa 15. prosince 2021

Horníci fárali do dolu Svornost

Část Hornického spolku Tlučná se vypravila za poznáním do města Jáchymov. Naše cesta vedla do míst, kde se započala psát historie tohoto města.

Jáchymov vznikal od roku 1516, kdy zde byly objeveny rudy stříbra, niklu, bismutu a uranu. Konec těžby těchto rud byl v 19. století. Objevením rádia Marií Curie-Sklodowskou započal nový vzrůst těžby uranu, který byl nejintenzivnější v letech 1939–1962, kdy se těžilo pro zájem Německa a pak pro Československo.

Nás ale do Jáchymova přivedl zájem o podzemí dolu Svornost, který je nejstarší v Evropě se zahloubením v roce1518, započetím těžby 1525 a ukončením těžby v roce 1952. Fárali jsme na 10. patro, kam se soustřeďuje radonová voda a následně je dopravována potrubím do lázeňských provozů. Prošli jsme asi kilometrový okruh, kde jsme si prohlédli středověké dobývky a prostory nedávného dobývání uranu. Fárání bylo pro většinu zážitkem, který jsme prožívali před 26 lety na našem dole Krimich.

V blízkosti Svornosti se nachází štola č. 1, ve které pracovali tzv. muklové, lidé nepohodlní minulému režimu (MUKL = muž určený k likvidaci). Do této štoly jsme nešli, protože by nás tam nečekalo nic jiného, než co jsme už viděli ve Svornosti. Případné zájemce o fárání upozorňuji, že pro běžnou veřejnost není přístupné. Na internetových stránkách dolu Svornost je ale k vidění dostatečné množství fotografií.

Antonín Cubera

foto: Antonín Cubera

Žádné komentáře: