pondělí 4. dubna 2022

Počátek roku u zásahové jednotky

 

Rok 2021 pro nás skončil krátce před půlnocí, kdy jsme prováděli požární asistenci při silvestrovském ohňostroji v lesoparku.

Prvotní událostí nového roku byl požár dřevěných kůlen v nedalekém Zbůchu. Po příjezdu na místo naši členové zjistili, že se jedná o předem připravené prověřovací cvičení okrsku Nýřansko. Na místě jsme prováděli hasební práce v dýchací technice a zajišťovali jsme dodávku vody na požářiště. Druhá, tentokrát již ostrá, událost na nás čekala počátkem února v dopoledních hodinách. Vyjížděli jsme k požáru chaty do Kamenného újezdu u Nýřan. Dále jsme v únoru provedli jednu prořezávku a kácení náletových dřevin v katastru obce Tlučná.

17. únor se do naší paměti vryje jako jeden z těch nejnáročnějších dnů, co se týká vytíženosti naší jednotky. Na území České republiky dorazila bouře Dudley. Poprvé se v naší obci rozezněla siréna krátce před půl dvanáctou dopoledne. Vyjeli jsme k pádu cca 15metrového smrku a menšího dubu na garáž V Rybníčkách. Provedli jsme jejich rozřezání a úklid poškozené střechy. Po návratu zpět do hasičské zbrojnice a domluvě s operačním střediskem jsme zůstali na základně v pohotovosti s výjezdem do 2 minut. Další událost na sebe nenechala dlouho čekat. Byli jsme vysláni do Línské ulice, kde jsme zasahovali na silnici a přilehlém poli. Zde došlo vlivem povětrnostních podmínek k uvolnění plechů z nedalekého zahradního domku, které následně vítr zanesl na pole a silnici, kde ohrožovaly chodce a projíždějící řidiče. Plechy jsme spolu s majitelem v silném větru posbírali. Následně jsme se přesunuli naproti Vitu, kde došlo k pádu smrku. Na místě jsme provedli jeho rozřezání a preventivní kontrolu sousedících stromů. Na výzvu oznamovatele jsme následně zasahovali v ulici U Torovky. Zde jsme provedli odklizení stromu z komunikace. Poté jsme využili chvilky klidu a posilněni o teplé jídlo a pití jsme vyrazili k prozatím poslední události, a to odklizení dvou padlých stromů z cyklostezky. Na místě jsme přebrodili potok u ČOV a pěšky došli na místo události. Provedli jsme rozřezání stromů a úklid od dalších větších větví.


Na závěr bych chtěl podotknout, že ačkoliv se jednalo o běžný pracovní den, již k první události vyjížděla posádka našeho zásahového vozidla MAN v plné sestavě šesti hasičů. Celkově v tento den hasiči po celém Česku zasahovali u více než 5 000 událostí.

Vojtěch Kolář

foto: členové JSDHO Tlučná

Žádné komentáře: