středa 10. ledna 2018

Jak se žije ve Vrchlického 178?


V Tlučné už déle než 2 roky fungují dva domovy pro osoby se zdravotním postižením. O jejich smyslu a činnosti jsem si povídala s vedoucí domova ve Vrchlického ulici, paní Janou Heinzovou.

Co stojí za vznikem domovů spadajících pod Centrum sociálních služeb Stod?
Vznik vychází z myšlenky transformace, tedy snahy přiblížit klienty Centra běžnému životu. Mohou tak bydlet v menších skupinách a podílet se na typických domácích činnostech, využívat dostupné služby v obci a mít zázemí, o které se sami starají. Prostředí plné změn a individuální péče potom velmi prospívají jejich dalšímu rozvoji.
Transformace, během níž budou postupně všichni klienti Centra ve Stodě přestěhováni do domovů, má 3 etapy. V první vznikly domovy v Dnešicích a Nýřanech, součástí 2. etapy byly mimo jiné domovy v Tlučné a nyní pokračuje 3. etapa.

Jak dlouho už domovy v Tlučné fungují?
Do Domova ve Vrchlického ulici jsme se nastěhovali jako první, a to 3. dubna 2015. Domov U Vlečky se otevíral v září 2015. Klienti si vybírali bydlení podle kamarádů, se kterými by chtěli žít a také podle vzdálenosti domova od jejich blízkých.

Kolik klientů ve Vrchlického ulici bydlí?
Máme tady 5 klientů – 1 slečnu a 4 pány, kterým s každodenním životem pomáhá 6 pracovnic sociální péče.

Co společně děláte? Jak vypadá běžný den?
Fungování se blíží klasické rodině, takže společně zajišťujeme běžný provoz - uklízíme, staráme se o zahradu, chodíme na nákupy, k lékaři, běžně si připravujeme jídlo, rádi pečeme. Obědy nám v týdnu vozí a o víkendech si vaříme. Oblíbené jsou i různé výlety, ať už do ZOO, na parník na Hracholusky nebo na koncerty a diskotéky, wellness pobyty či jiné akce. Jednou týdně také dojíždíme do výtvarné dílny v Nýřanech, kam se všichni moc těší. Příjemným oživením jsou i společné akce s klienty druhého tlučenského domova a návštěvy známých z jiných domovů.

Jaký máte nejlepší zážitek, za těch 20 let, co v oboru pracujete?
Krásným okamžikem pro mě bylo, když klienti poprvé během návratu z akce prohlásili: „Jedeme domů.“ Jsem ráda, že tlučenský domek za domov opravdu považují. A pak samozřejmě každé Vánoce, kdy společně sledujeme pohádky, chodíme na vycházku do lesa, mlsáme cukroví, připravujeme štědrovečerní večeři a zkrátka si tohle období vždy velice užijeme.

Čím vás klienti dokáží překvapit?
Určitě svojí bezprostředností. Tím, jak dokáží být milí a neskrytě projevují nadšení a také dojetí z toho, když se s někým setkají po delší době.

Jaké máte vztahy s místními obyvateli?
Naši klienti jsou velmi komunikativní a jsou místní, kteří si s nimi rádi popovídají. Ale se sousedy se bohužel vídáme jen málo. Proto plánujeme na jaře uspořádat grilování, kam pozveme zástupce obce a také naše okolí, abychom se lépe poznali. Tak uvidíme, jak to dopadne.

Jak se připravujete na blížící se Vánoce?
Samozřejmě jsme pekli cukroví, zdobili stromek i celý dům. Zorganizovali jsme u nás také vánoční posezení, kam se přišli podívat opatrovníci a pan místostarosta Opl. Nemohla chybět ani tradiční návštěva vánočních trhů a v sobotu 16. 12. vánoční koncert Václava Neckáře.

Je něco, čím byste chtěla naše povídání zakončit?
Napadá mě, že v dohledné době naši činnost bude možné sledovat na facebookových stránkách. A na závěr snad už jen heslo naší organizace, kterým je: „U nás dobrý!“

Za rozhovor paní Heinzové moc děkuji a přeji všem klientům i personálu ať se jim u nás v obci i nadále líbí.

Michala Mathauserová

Žádné komentáře: