pondělí 25. června 2018

Úspěšný krasobruslař z Tlučné

S Michalem Kuttanem a jeho maminkou Petrou Rolníkovou jsme si povídali o krasobruslení, krásném a zároveň náročném sportu, ve kterém se Michalovi daří dosahovat významných úspěchů.

Jak dlouho už se krasobruslení věnuješ?
Bude mi 11 a začal jsem už ve 4 letech, takže bruslím 7 let.

Jak ses k bruslení dostal?
Děda dělá profesionálního trenéra, tak mě začal učit základy. A pak mě to chytlo a pod dědovým vedením jezdím doteď.

V jakém klubu trénuješ, jak často a co je součástí tréninků?
Můj klub je SK Jiskra Domažlice. V neděli trénujeme přímo v Domažlicích, 2 dny si klub pronajímá led v Plzni v Kooperativa Aréně a 1 den v Třemošné. Jeden čas jsem chodil trénovat i ráno před školou, ale to bylo moc náročné. Když potřebuju před závody trénovat víc a není volno na ledě, chodím s dědou i na volné bruslení. Na rybníce se krasobruslení trénovat nedá, protože není hladký.

Součástí tréninků, na kterých jsem jediný kluk mezi děvčaty, je samotná příprava na ledě, kde se zaměřujeme na skoky, piruety, kroky a celkově tréninky sestav na volné jízdy. Důležitá je i suchá příprava, kde se věnujeme baletu a gymnastice.

Jak probíhá krasobruslařská sezona?
Začíná v srpnu a končí až koncem července, ale závěr sezony je vždy volnější, tréninků je méně a probíhají různá soustředění. Ta se konají i v průběhu sezony, teď třeba jsem absolvoval jedno se závodníky z Ruska a Německa. Během sezony proběhne asi 10 závodů a občas vyrazím také na celovíkendové tréninky, které jsou vyhlášené několikrát do roka. Jede tam se mnou i děda a jsou přítomní i jiní trenéři, kteří se vyjádří k mému výkonu a snaží se případně poradit, co a jak zlepšit.

V jaké kategorii závodíš a co všechno se boduje?
Závodím v Poháru Českého krasobruslařského svazu B v kategorii žáci mladší, kde nás v letošní sezoně bylo 5 kluků, zatímco holek je v téhle kategorii přes 90. Na závodech se boduje technika (piruety, skoky, další prvky) a umělecký dojem (soulad s hudbou apod.).

V průběhu sezony se zúčastním několika závodů, za které se do celkového hodnocení získávají body podle počtu účastníků v dané kategorii, kteří dorazí. Pokud by přijel jen 1 účastník, závod se neboduje.

Jakých už jsi dosáhl úspěchů a který pro tebe byl největší?
Velkým úspěchem pro mě byl hned 1. závod v letošní sezoně, který jsem vyhrál a zahájil jsem tak úspěšnou sérii. Do té doby se mi největší závody většinou nedařily. A největším úspěchem je to, že v celkovém bodování se mi letos podařilo nasbírat 25 bodů a sezonu jsem tak vyhrál.

Podílíš se na výběru hudby a kostýmu?
Vždycky si vyberu několik písniček, které by se mi líbily, děda si je poslechne a posoudí, jestli na ně půjde dobře udělat sestava, jestli mají pomalejší i rychlejší pasáže a podobně. Pak to probereme, někdy mi děda navrhne jinou hudbu. Potom už sestavu vymyslí, nechá hudbu sestřihat na stanovený čas 2:20–2:40. Pak už si v sestavě nic měnit nenechá :-). Kostým mi šije babička.

Jak zvládáš školu? A stíháš se věnovat ještě něčemu dalšímu?
Školu zatím zvládám. A když to nejde, mamka mi pohrozí zákazem bruslení, což by pro mě byl největší trest, takže se snažím rychle zlepšit. Na další koníčky nemám moc času, ale vystavuju psy a cvičím s nimi agility.

Máš nějaký krasobruslařský idol a sen?
Chtěl bych se dostat na Mistrovství ČR. A mým oblíbeným krasobruslařem je Javier Fernandez. Je to showman, vždycky na ledě pobaví.

A na závěr 2 otázky pro mamku.
Chodíš Michalovi fandit?
Přiznám se, že jsem byla jen párkrát, protože mi přijde, že když tam jsem, je nervóznější a zbytečně kazí. Jako podporu tam má vždycky dědu, občas jede fandit i babička a já držím palce z domova.

Jak moc drahý sport krasobruslení je?
Poměrně dost. Platí se startovné na závodech a různá soustředění, pronájem ledu, kostýmy, dojíždění na tréninky… Na druhou stranu u spousty dalších sportů je to hodně podobné, takže je pro nás nejdůležitější, že ho to tak moc baví.

Za rozhovor oběma moc děkuji a Michalovi přeji, aby v příští sezoně na své úspěchy navázal. A kdo ví, třeba se nám podařilo na tento sport nalákat další zájemce a časem se mu objeví další konkurence.

Michala Mathauserová

Žádné komentáře: