sobota 29. prosince 2018

Pozvání do Nepálu


Nepál je vnitrozemský stát, který má jen dva sousedy – na severu Čínu, na jihu Indii. Jeho rozloha je 147 181 km a má cca 31,5 mil. obyvatel (ČR 78 866 km, 10,5 mil. obyvatel).

Hlavní a největší město je Káthmándú s cca 1 mil. obyvatel. Jedná se o jednu z nejchudších zemí světa, gramotnost je zde 48,6 %, průměrný věk cca 60 let a 81 % obyvatel pracuje v zemědělství. Toto jen velmi stručně o zemi, která je velmi krásná. Ale nechci vás zatěžovat geografickými údaji, které si pohodlně a v mnohem větším rozsahu můžete najít na internetu. To, co se najít ale nedá, jsou úžasné zážitky ze setkání s touto zemí a potkávání se s jejími obyvateli.

Měl jsem tu čest strávit v Nepálu tři týdny, které byly vyplněny absolvováním treku zvaného Annapurna circuit trek, tedy trek „Kolem Annapuren“. Tento trek patří k nejoblíbenějším a nejnavštěvovanějším na světě. Začíná v nadmořské výšce cca 1 200 m a nejvyšším bodem je sedlo Thorong Pass ve výšce 5 416 m n. m. Celková délka treku je cca 180 km, ale nemusíte ho chodit celý. Jsou zde místa, kde je lepší se nechat převézt autobusem nebo jeepem podle stavu cesty, než se plahočit několik hodin po prašné silnici. To se týká zejména začátku treku, který prvních 40 km vede po prašné horské silnici. My jsme nachodili cca 150 km i s dvoudenní odbočkou k nejvyššímu jezeru světa Tilicho Lake ve výšce 5 000 m n. m. Určitě to stálo za to, jezero bylo pro mě nejkrásnějším místem celého treku a troufnu si říci, že krásnější přírodní úkaz jsem zatím neviděl.



Denně jsme strávili na cestě 6–7 hodin a v průměru nachodili 10–15 km. Denní porce kilometrů nebyla dána obtížností cest, ale nadmořskou výškou. Cesty po celém treku jsou dobře schůdné, není třeba mít obavy z nějakých lezeckých pasáží. Většinou vedou v traverzu po svazích a nejsou příliš široké, takže občas je potřebné také dávat pozor a nenechat se unést krásami přírody. Většina treku vede v nadmořské výšce nad 3 000 m n. m. Zde už je cítit působení řídkého vzduchu, takže při každém stoupání roste intenzita „funění“. Výstup do nejvyššího bodu treku, sedla Thorong Pass ve výšce 5 416 m n. m., byl souboj s dechem. Tempo jsem odhadoval tak 1 km/h a dýchal jsem při tom, jako kdybych běžel 1 km za 3 minuty. Po překonání sedla následuje cca 6 km sestup, kde mě začala bolet záda a těch 6 km mi trvalo cca 3 hodiny. Ale všechny „nepříjemnosti“ cesty přebijí krásné zážitky z úžasných výhledů na himalájské masivy i nevšední zážitky ze špinavých a zaprášených nepálských měst a z životního stylu zdejších obyvatel, který je zejména v menších vesnicích na úrovni 18. až 19. století.

Tento článek prosím berte jen jako krátkou upoutávku na plánovanou besedu v lednu 2019, kde bych vám chtěl prezentovat videa a fotografie a vyprávět o této krásné exotické zemi a o pro nás téměř středověkém způsobu života jejích obyvatel.



Antonín Pospíšil

foto: Antonín Pospíšil

Žádné komentáře: