čtvrtek 2. ledna 2020

Jak si vedlo fotbalové A mužstvo v roce 2019


Konec roku je vždy obdobím bilancování, takže jsem si položil řečnickou otázku: „Jaké bylo účinkování fotbalového A mužstva v soutěžích roku 2019?“

Pokusím se odpovědět.

Tento rok nebyl z pohledu A celku moc úspěšný. Znamenal po skončení soutěžního ročníku 2018/19 sestup z I. B třídy z předposledního 13. místa do okresní soutěže.

Sestup nebyl příjemný, ale realita byla taková, že k zachránění soutěže nebyla síla. Byli jsme nejhorší v počtu obdržených branek (87) a druzí nejhorší v počtu vstřelených (30).

Kdo si myslel, že zápasy v nejvyšší okresní soutěži budou procházka růžovým sadem, ten se velice mýlil. Po podzimu nám patří čtvrtá příčka. Není sice nejhorší, ale ztráta na vedoucí celek Sulkova, který ještě neprohrál, je propastná a činí 14 bodů. Smazat toto manko se rovná zázraku. Neduhy, které nás provázely v I. B třídě, se přenesly i do zápasů nižší soutěže.

Nepříjemná je nízká účast na tréninkových jednotkách, a to se zákonitě projeví ve hře. Chybí nám důraz v osobních soubojích, hráči raději nohu stáhnou, a tak přicházíme o řadu vybojovaných míčů. Nedůrazní jsou v koncovce, s proměňováním vyložených šancí jsme na štíru.

Abych v tom nebyl sám, zde jsou postřehy renomovaných odborníků přes fotbal:
Míra Vašák: „Mužstvu chybí svalová hmota a tím samozřejmě síla a výbušnost.“

Bohouš Kouřil: „Hrajeme strašně pomalu, přechod z obrany do útoku je zdlouhavý, obrana soupeře se zatím stačí zformovat.“

Jako příklad uvedu zápas na hřišti Sulkova. Určitě jsme nebyli horší, ale…

První poločas dvě chyby, máme dva „banány“, a to ještě neproměníme pokutový kop. Na začátku druhého poločasu snížíme na 2:1, ale nedokážeme tlak vystupňovat, postupně uvadáme a inkasujeme třetí branku.

Podtrženo a sečteno, výhru jsme soupeři darovali, přestože utkání by slušela remíza. Nevyvarovali jsme se ani některých dalších nepovedených zápasů (Líně, Horní Bříza B).

Kádr je na dnešní poměry dost široký a byl posílen o zkušené hráče v čele s Michalem Vašákem. Máme i mladé hráče, kteří se potřebují jen trochu „otřískat“ a budou dobří.

Uvidíme, jak si povedeme v jarní části soutěžního ročníku 2019/20. Bude záležet na zimní přípravě, jak se povede.

Závěrem poděkuji všem za práci pro fotbalový klub v roce 2019 a popřeji jménem oddílu krásné svátky vánoční a do nového roku 2020 zdraví, štěstí a hodně optimismu.

Jaroslav Netrval

foto: Zdeněk Folda

Žádné komentáře: