pondělí 8. listopadu 2021

Senioři vyrazili na Peruc a do Panenského Týnce

Tak konečně. Covidová situace se trochu umoudřila a my jsme mohli uskutečnit výlet. Tentokrát jsme pro SPCCH Tlučná připravili na 17. 6. 2021 prohlídku zámku Peruc a návštěvu Panenského Týnce.

Brány peruckého zámku se otevřely po pětileté rozsáhlé a velice náročné rekonstrukci. Nyní jsme si mohli prohlédnout ty nejkrásnější a nejhodnotnější sály a salonky zámku, zrestaurovaná původní kachlová kamna, dobový nábytek a velkolepou sbírku renesančních a barokních obrazů od vyhlášených starých mistrů. Dále překrásné schodiště se sochařskou výzdobou – mimochodem perucké schodiště prý patří mezi nejkrásnější schodiště v Evropě. V polovině 20. století na zámku žil a tvořil malíř Emil Filla, i proto mu zde byla po jeho smrti otevřena pamětní síň. Toto a ještě mnoho zajímavého jsme se dozvěděli od průvodkyně, která se nám opravdu věnovala s maximální péčí.

Navštívili jsme také památný dub letní, kde se podle pověsti setkal kníže Oldřich s Boženou, která u studánky prala prádlo a zahořel k ní velkou láskou. Ta se pak stala jeho ženou.

Poté jsme měli na zámku přichystaný oběd, k dobru přišlo také studené pivko a někteří nepohrdli ani dobrou kávou. Odpočatí a posilnění jsme vyjeli do nedalekého Panenského Týnce. Tento nedostavěný chrám Panny Marie je podle některých psychotroniků postaven na silné zóně s pozitivní energií. I kvůli tomu je nejznámější památkou v městečku a ročně ho navštíví stovky lidí.

Ať tomu věříme nebo nevěříme, pravdou je, že jsme si to také vyzkoušeli. A s nasbíranými poznatky jsme nasedli do autobusu a vraceli se zpět k domovu.

Věřím, že to nebyl náš poslední výlet, a už se všichni těšíme na další. Covide, už tě tu opravdu nechceme.

Emilie Loužková

foto: Emilie Loužková

Žádné komentáře: