pondělí 24. dubna 2023

Taneční klub Tlučná opět Sportovcem roku

úvod

Od počátku roku 2023 se odehrálo mnohé. Začněme chronologicky. Taneční klub Tlučná opět získal ocenění Nejúspěšnější sportovec roku 2022. Tentokrát plaketu převzal náš juniorský tým za velmi úspěšnou sezonu 2022, kterou završil titulem vicemistr světa WADF se skladbou Znala panna pána. Děti si ocenění převzaly na galavečeru v kulturním domě v Nýřanech. Děkujeme dětem za vzornou reprezentaci Tanečního klubu Tlučná, obce Tlučná a i České republiky.

Sportovec roku

Soutěžní sezona 2023 odstartovala 

Letošní sezona je ve znamení latinsko-amerických a karibských tanců. Její přípravu jsme započali již loni, kdy naši trenéři absolvovali výuku karibských tanců pod vedením mistra ČR v salse Jakuba Mazůcha. Rádi vzpomínáme na tréninky, kdy byl neustále plný energie a dával do tance vše, až z něj teklo.

Máme již pět tanečních týmů, které celou zimu pilně trénovaly. V přípravce děti 3–4 roky zkouší své první taneční krůčky na dětské písničky a hrají hry. Další týmy jsou soutěžní. „Baby“ tým navštěvují dětičky 5–7 let, které trénují skladbu Na koncertě. Dětský tým 7–10 let nacvičuje skladbu Tisíc a jedna noc a juniorský tým 10–15 let se věnuje nazkoušení skladby Černá perla. Posledním týmem jsou dospěláci, kteří tančí hlavně pro udržení kondičky a pro radost.

Přípravka

Mini

Klubová přehlídka

Než jsme se vůbec vydali na soutěžní klání, všechna vystoupení jsme si vyzkoušeli na nečisto na naší tradiční klubové přehlídce, která proběhla v neděli 26. 2. 2023. Připravili jsme bohatý program, který zhlédlo nespočet rodičů, známých a kamarádů.

Přehlídku jsme zahájili oceněnou skladbou Znala panna pána. Následovalo vystoupení našich nejmenších dětiček 3–4 roky. Předvedly rozcvičku s Míšou a několik sestaviček na dětské písničky. Poté jsme se přenesli do dalekého orientu. Děti zatančily skladbu Tisíc a jedna noc, ve které se pyšníme již třemi tanečníky v roli Aladina, džina a kouzelníka. Děvčata představují Jasmínky. Další skladba Na koncertě roztleskala celou halu a někteří diváci měli chuť vstát a přidat se k malým zpěvačkám, které drží rekvizitu v podobě blýskavých mikrofonů. Následovala přestávka, po níž přišla na řadu ukázka krále tanců v podání našich trenérů. Hala ztichla a sledovala párový valčík v romantickém stylu. Pak jsme zavítali na rozbouřené moře na palubu pirátské lodi Černá perla. Juniorský tým se stejnojmennou skladbou Černá perla v čele s Jackem Sparrowem rozhýbal halu v rytmu salsy.

Na závěr přehlídky jsme společně oslavili několik výročí. Čas letí hrozně rychle a naše trenérka Marie Zemanová se už 30 let věnuje tanci. Z počátku tančila v Taneční škole Evy Bartovské v Nýřanech, pak si navíc přidala tréninky standardních a latinsko-amerických tanců v Taneční škole Zdeňka Kozelky v Plzni. Je několikanásobným účastníkem Mistrovství ČR ve formacích. Je tomu již 15 let, kdy začala trénovat děti v Tlučné. Zpočátku to byl aerobik. Bližší jí však byl tanec a tak v roce 2017 se podílela na založení Tanečního kroužku v Tlučné. V roce 2018 zakládá Taneční klub Tlučná. V lednu 2020 dokončuje studium v Praze a získává kvalifikaci Trenér tanečního sportu – taneční mistr. Dnes má na svém kontě již na 30 vytvořených choreografií.

Následně jsme odměnili děti, které s námi tančí již desátým rokem. Ještě zbývá závěrečné foto a přehlídky je konec. Všichni jsme si přehlídku naplno užili a nastartovali se tím na soutěžní sezonu.

Czech Dance Tour

První naši letošní soutěž Czech Dance Tour pořádal Taneční svaz ČR. V plzeňské hale Lokomotivy na nás čekala postavená světelná stage a speciální taneční povrch. Všechny 3 naše týmy skvěle předvedly své nové choreografie. Děti si zkusily, jak se tančí před tribunou plnou diváků. Byla to jejich premiéra na velkém parketě při světelné show. Odměnou za jejich výkon jsou zlaté medaile. Všechny týmy postupují na zemské kolo, kde se bude rozhodovat o účasti na Mistrovství ČR CDT.

Czech Dance Tour Na koncertě

Czech Dance Tour Tisíc a jedna noc

Czech Dance Tour Černá perla

Česko se hýbe – přijeli jsme, viděli jsme, zvítězili jsme!

Všechny 3 týmy odváží zlato. S jasnou převahou porazily všechny soupeře, a nebylo jich málo - juniorský tým měl čtyři. Naše děti jsou jedničky nejen v Tlučné, ale i v Plzeňském kraji a zdolaly i zástupce ze Středočeského kraje. Porotci byli uneseni z jejich kostýmů.

Česko se hýbe Na koncertě

Česko se hýbe Tisíc a jedna noc

Česko se hýbe Černá perla

Czech Dance Cup

Czech Dance Cup

Zde zazářili hlavně naši mateřáci s choreografií Na koncertě. Porazili soupeře a zaslouženě získali krásné zlaté medaile CDC. Porotě se líbila bohatost choreografie a úsměv dětí. Moderátorku zase uchvátily stříbrné mikrofony zpěvaček a náš maskot krokodýl Evžen, který také dostal svoji medaili. Ostatní týmy také vezou zlato. Všichni se už těší na republikové finále soutěže CDC.

Taneční skupina roku

Zatím poslední soutěžní klání. Mateřákům jen o málo uteklo druhé místo. Vyšší nemocnost nám nedovoluje tančit v plném počtu a v choreografii je to znát. Viděli jsme mnoho různých skladeb a užili jsme si společné řádění všech vystupujících, až se palubovka v hale houpala.

Czech Dance Cup Na koncertě

Czech Dance Cup Tisíc a jedna noc

Czech Dance Cup Černá perla

Všechny tři týmy se v březnu zúčastnily již čtyř soutěží, na kterých se jim podařilo po zdolání všech soupeřů nasbírat celkem 11 zlatých a 1 bronzovou medaili. Děti získaly cenné zkušenosti a trenéři hodnocení choreografií od poroty, co bylo bezvadné a co vylepšit. Teď budou následovat především zemská kola. Držme našim dětem palce. Přejme jim další úspěšné starty.

Chci tančit!

V Tanečním klubu Tlučná se může pohybu věnovat každý od 3 do 99+ let. V roce 2022 zde tančilo více jak 80 dětí a desítka dospělých rozdělených do 5 týmů. Přidejte se k nám. Pro tancechtivé zájemce jsou u nás stále dveře otevřené. Nebojte se a přijďte, určitě vše zvládnete. Naše akce a fotografie z nich sledujte na www.tktlucna.cz

Brzy na stančenou!

Marie Zemanová

foto: Radovan Osoba






Žádné komentáře: