úterý 25. června 2024

Mladí hasiči v akci

04 Krokodýl Tlučná 3

Mladým hasičům začala letní sportovní sezona, a tak se plnou parou vrhli na trénink rychlostních disciplín. Opustili prostory klubovny a hlavní část tréninků se přesunula na travnatou plochu a tartan.

Na začátek sportovních disciplín si mladí hasiči domluvili víkendové soustředění nedaleko Hradiště u Domažlic. Děti z Tlučné, Ledec a Chotíkova společně vyrazily v pátek 19. dubna odpoledne vlakem do Domažlic a odtamtud již do střediska Sazamov, které jim pronajalo CPTS Zbůch. Areál jim poskytl nejen nocleh, ale i společenské prostory a sportoviště. V sobotu ráno posílili mladí hasiči svou kondičku, po obědě vyrazili na zříceninu hradu Netřeb a odpoledne prověřili znalosti soutěžních disciplín. Po večeři si za odměnu užili diskotéku. V neděli ráno se ještě chvíli trénovalo, dopoledne byla na řadě kondiční procházka a po obědě vyrazili vlakem zpátky domů.

01 soustředění Sazamov

V sobotu 27. dubna se kolektiv zúčastnil soutěže TFA (nejtvrdší hasič přežije) v Kožlanech. Stejně jako v září ve Všerubech, kde se takovéto soutěže naši mladí hasiči zúčastnili poprvé, čekala na závodníky trať, která prověřila jejich fyzickou zdatnost. Na startu každý dostal batoh se zátěží namísto dýchacího přístroje, pak musel roztáhnout a smotat hadice, bušit kladivem v hammerboxu, prolézat přes překážky se závažím v rukou, přemisťovat figurínu či skákat přes bariéru a proběhnout pneumatikami. Z našich reprezentantů nejlepších výsledků dosáhli: Markéta Špachmannová ml. (zlato) a Nelly Benešová (stříbro) mezi staršími dívkami, Elena Ema Podhorcová (bronz) mezi dorostenkami a Daniel Vild (zlato) mezi dorostenci.

02 TFA Kožlany

4. května ve Stýskalech si dorostenci vyzkoušeli také dospěláckou variantu TFA, která nejen že je podstatně delší, co se trati týče, ale je fyzicky opravdu náročná. Přestože jednotlivé úseky jsou podobné jako v dětské variantě, hadice se prodlužují, závaží nabývá na váze, a to někdy i několikanásobně. Pro naše závodníky byl tím pádem největší výzvou přesun figuríny, která váží dle směrnic 80 kg, tedy více, než vážila většina našich závodníků. Nejlépe se dařilo Markétě Špachmannové ml., která dosáhla na 3. místo.

03 TFA Stýskaly

Dále se mladí hasiči vrhli na čistě sportovní disciplíny a připravovali se na soutěže v požárních útocích i běhu na 60 m a 100 m s překážkami.

11. května pořádal náš sbor 4. ročník soutěže O štít tlučenského krokodýla. V požárním útoku si přijelo zasoutěžit 15 mladších a 7 starších družstev. Zatímco na domácí půdě se bojovalo u kádě, dorostenci se zúčastnili také Memoriálu Vendulky Fránové v Plzni, kde se soutěžilo v běhu jednotlivců na 100 m s překážkami.

04 Krokodýl Tlučná 1

04 Krokodýl Tlučná 2

18. května odjela 3 družstva do Žichlic na okresní kolo hry Plamen. V sobotu každé družstvo splnilo 2 pokusy ve štafetě 4 x 60 metrů, štafetě s překážkami CTIF, požárním útoku CTIF a štafetě dvojic, celkem tedy náš kolektiv startoval ve 24 pokusech jen za sobotu. Jako tradičně naše družstva přenocovala ve stanu a ráno soutěžila i v požárním útoku.

05 Plamen Žichlice 1

05 Plamen Žichlice 2

Na konec tohoto soutěžního maratonu si zaběhali jednotlivci v Manětíně běh na 60 m s překážkami, odkud se 3 závodníci kvalifikovali do krajského kola. Svými časy si postup zajistili Markéta Špachmannová ml. (13,56 s – 2. místo), Vojtěch Longauer (14,70 s – 1. místo) a Ladislav Podhorec ml. (17,56 s – 6. místo). Běhalo se i na 100 m dráze, dorostenecká část ale nebyla postupová.

06 Manětín 1

06 Manětín 2

Další víkend bude pro jednou odpočinkový, pak jednotlivce budou čekat krajská kola v Rokycanech a v Klatovech, další útokové soutěže a hlavně tábor. S dalšími zprávami se ozveme po prázdninách.

Jitka Holá

foto: Petr Burian, Jitka Holá, Ondřej Holoubek, Jan Petrák

Žádné komentáře: