středa 18. září 2024

Dvojí loučení v Tanečním kroužku TJ Tlučná

Spaní v tělocvičně

První loučení bylo na víkendovém spaní v tělocvičně. Tuto oblíbenou akci pro děti chystáme každý rok a letos tomu nebylo jinak. Na soustředění jsme se sešli až na výjimky v plném počtu. Víkend tancování, soutěží, her a letos i slíbeného maškarního reje jsme si všichni moc užili. Masky na téma pohádkové bytosti byly krásné a bylo těžké z nich vybrat vítěze. Na taneční ploše bylo k vidění na 33 masek – princezny, Shrek, Karkulka, Jeníček a Mařenka, Minnie, prasátka i úžasná Příšerka s.r.o. Porota měla těžké rozhodování, nakonec se ale shodla a vyhlásila medailová umístění. Nikdo nemusel být smutný, protože ceny za krásné masky obdrželi všichni.

Nejen sportem je člověk spokojen, ale i dobrým jídlem. Na dobrém obídku jsme si pochutnali v sobotu i neděli v restauraci Na Schůdkách. Ostatní pokrmy pro nás připravovaly úžasné kuchařky Míša s Lenkou – maminky, se kterými máme dlouholetou spolupráci. Tímto moc děkuji jak P. Síbalovi, tak servírkám, kuchaři na Schůdkách a svačinářkám Míše a Lence.

A tak jsme se na tomto krásně prožitém víkendu rozloučili s úspěšnou sezonou 2023–2024.

Za tuhle sezonu jsme přivezli s choreografiemi Welcome party a Kominické štěstí několik cenných medailí.

V neděli loučení pokračovalo ve velkém stylu. Byli pozváni rodiče, babičky, dědečkové, sourozenci, kamarádi, kteří na tomto velkém loučení nemohli chybět.

Taneční kroužek (aerobic) 2004–2024 se loučil se svým působením po krásných 20 letech.

Pro diváky jsme měli připravené překvapení v podobě všech kostýmů od roku 2007, které nám zapůjčily maminky našich tanečníků a tanečnic, které si je uschovaly na památku. A že jich nebylo málo. Děkuji za zapůjčení. Kostýmy byly rozvěšeny po celé délce tělocvičny, vedle kostýmů visely fotky dětí a daný rok, kdy se s touto choreografií soutěžilo.

Dále jsme s děvčaty pro své příbuzné připravily předtančení choreografií, které některá děvčata tancovala, když byla úplně malinkatá. Bylo to krásné ohlédnutí za minulostí. I když mi to připomnělo, jak stárnu. :)

Některé holčičky, tedy dnes už slečny, se na fotografiích nemohly poznat. No je to tak, z malých princezen tu před námi naživo stály rebelky, samozřejmě v dobrém smyslu slova. Po odtančení choreografií se promítaly na plátno choreografie v originálu. Za tuhle produkci děkuji Martině, která s tímto sestříháním měla obrovskou práci a hlavně mi poslední roky pomáhala.

Za krásných 20 let děkuji nespočtu holčiček a několika vzácným chlapcům (bylo jich celkem 12), kteří navštěvovali taneční kroužek.

Také musím poděkovat všem trenérkám, které se mnou prošly tak dlouhou etapu, i když každá jen nějakou část. Každá ke svému odchodu měla nějaký důvod a ten nějaký důvod mám teď i já.

Byli jsme vždy dobrá parta, nikdy jsme si na nic nehráli, byli jsme vždy dobrý tým kamarádek a kamarádů. Na tréninky jsme chodili s láskou, soutěžili jsme pro radost a ta nám přinášela medaile. Nejvíce si ceníme medailí, které jsme opravdu vybojovali z většího počtu přihlášených soupeřů v naší taneční a věkové kategorii. Menší hodnotu pro nás mají medaile, které, jak to teď na některých soutěžích bývá, přináší spousta žánrových soutěžních kategorií a tím méně soupeřů. Když není s kým soupeřit, co je to pak za soutěž? To nás nebaví, děvčata a kluci z tanečního kroužku byli vždy draví, potřebovali adrenalin a napětí při vyhlašování výsledků. A když někdy medaile necinkla, svět se nezbořil, vždyť přeci hlavní je dělat nějaký sport pro radost a proto, že se děti hýbou.

Poháry

Loučení se neobešlo bez slz. Byly to slzičky štěstí. Ještě děkuji za krásné dárky, které jsem od dětí obdržela, moc si jich vážím.

Dárky na rozloučenou

,,Mým dětem“ přeji hodně štěstí v jiných kroužcích, které si teď vybrali. A jak jsem některým děvčatům říkala, až pojedou na soutěž, protože vím, kam skoro všechna děvčata přešla, ať mi dají vědět, pojedu fandit. Také přeji plno úspěchů v novém školním roce. A hlavně se pořád budeme potkávat po Tlučné. :)

Děkuji vám všem, holčičkám a chlapcům, těm prvním je dnes 30 let, že jsem s vámi mohla prožít tolik krásného. Děkuji rodičům, bez kterých by to také nešlo. Děkuji tělovýchovné jednotě, hlavně Zdeňkovi.

Za TK TJ Tlučná přeji všem Tlučeňákům hodně krásných a pohodových dní, dny plné klidu a radostí i z maličkostí.

Mějte se všichni moc fajn, Miluš Petráková

úterý 17. září 2024

Fotbalové okénko

Letní kemp - fotbal

Rozběhla se nám fotbalová sezona 2024/2025, do které nastupujeme s několika změnami. „A“ mužstvo sestoupilo z 1. A třídy do 1. B třídy skupiny A, ve které naši hráči odehráli již dvě mistrovská utkání a vždy naplno bodovali. Áčko posílil tlučenský odchovanec s ligovými zkušenostmi Jan Mudra, který k nám přestoupil z SK Petřín Plzeň. Jsem rád, že se Honza rozhodl vrátit zpět do klubu, ve kterém začínal. Takovéto příběhy mám rád a fandím jim. Tým v létě opustil náš dlouholetý hráč (odehraných 20 sezon za A mužstvo), kapitán a jeden z tahounů mančaftu Ondřej Šafránek, který se rozhodl si od fotbalu dočasně odpočinout. Ondrovi patří velké díky za odvedenou práci a pevně věřím, že se mu po fotbale brzy začne stýskat a my ho opět budeme moci spatřit v tlučenském dresu.

Naše „rezerva“ postoupila z III. třídy do okresního přeboru, v němž sehrála dva zápasy, ve kterých se nám nepodařilo bodovat. Hráči poctivě trénují 2x týdně, tréninková morálka je dobrá, počet hráčů nadstandardní, tedy jsem si jist, že se prvních bodů brzy dočkáme.

Celek dorostu jsme oproti minulé sezoně nesložili. Hodně hráčů nám odešlo na „hostování“ do okolních klubů. Klukům přeji, ať se jim v nových klubech daří a následující sezonu se na ně opět těším. Trenérskou činnost se rozhodli ukončit Jaroslav Stauber a Milan Baum. Oba jmenovaní pro tlučenský fotbal odvedli pořádný kus práce, a to nejen té trenérské, ale i té méně oblíbené, a o to více ceněné, funkcionářské a řemeslnické. Díky moc.

Další příjemnou novinkou je, že se nám podařilo do této sezony složit jak mladší, tak starší žáky, kdy oba mančafty mají svou kvalitu. Čtyři hráči z ml. žáků byli nominováni do výběru okresu Plzeň-sever, což o něčem vypovídá… Trenérsky vedou žákovské kategorie mladí kluci z Áčka, z čehož mám obrovskou radost.

Hráči st. a ml. přípravky zahájili přípravu týdenním letním kempem v počtu 35 hráčů pod vedením trenérů Petra Němce, Martina Seidla, Petra Kunsta, Karla Krippnera a Míry Vašáka. Fotbalový týden byl velmi rozmanitý – od fotbalových tréninků, turnajů až po výlet na kole spojený s celodenní návštěvou Fotbalgolfu v Liticích, beachfotbálku a koupání na tlučenském koupališti, akcí v okolním lese – chůze po lanech, stopovačky. Zakončení proběhlo, jak už je místním zvykem, posezením s rodiči, kteří hráčům a trenérům připravili výborné pochutiny. Na konci kempu se s hráči, rodiči a trenéry rozloučili trenér Petr Němec a spoluhráč a kamarád kluků Maty Němec, kteří zde po 5 letech ukončili trenérskou a hráčskou „kariéru“. Bylo to neskutečných 5 let. Děkujeme. Mladší přípravka doznala změny na pozici trenéra, kdy do nové sezony budou kluci trénovat a hrát pod taktovkou Zdeňka Komorouse. Trenérské duo Martin Seidl a Karel Krippner se posunulo ke starší přípravce.

Fotbalová školička nezahálí a na konci srpna již proběhl fotbalový nábor. Nyní mají kluci a holky za sebou první fotbalový trénink, na který dorazilo celkem 20 ratolestí, a na kterém jim Tomáš Rada a Lukáš Homolka ukázali „krásy“ fotbalového a sportovního světa. Školička trénuje každé úterý od 16:00 hod. na našem hřišti a ještě letos někteří hráči/hráčky poprvé zažijí fotbalové plácky, kde si zahrají proti týmům z Plzně a jejího okolí.

Petr Němec

foto: Petr Němec

pondělí 16. září 2024

Léto ve Sluníčku plné radosti a dobrodružství!

Příměstské tábory (2)

Milí sousedé a přátelé,

letošní prázdniny byly ve Sluníčku opravdu živé! Nejen že si děti v naší Dětské skupině Sluníčko užily spoustu letních dobrodružství, ale v srpnu jsme také s radostí otevřeli brány Sluníčka pro příměstské tábory. Děti měly možnost zažít nezapomenutelné zážitky plné cestování, tvoření, kutění, sportování a spousty další zábavy. Bylo to léto plné smíchu, radosti a nových kamarádství.

Příměstské tábory (1)Příměstské tábory (3)

Od září opět otevíráme naši Dětskou skupinu pro děti od 2 do 5 let a těšíme se na další společné dny plné her a učení. Kromě toho jsme pro vás připravili i nový pestrý výběr kroužků. Děti se mohou těšit na taneční kroužek, kroužek pro malé vědce a techniky, kroužek pro malé kuchtíky a mnoho dalšího. Pro dospělé nabízíme například power jógu a pro děti anglické divadlo. Celou nabídku najdete na našem webu www.slunickotlucna.cz.

Dětská skupinaKroužky

Září pro nás bude také měsícem setkávání. V sobotu 7. září si od 15 do 19 hodin užijeme Sousedský den s opravdu pestrým programem – divadlem pro děti, kouzelníkem, HISLAND koutkem, tvořením pro děti, skákacími hrady, malováním na obličej a spoustou další zábavy. Hudební doprovod zajistí kapela Tlučňáci a den zakončíme vystoupením spolku FERRUM IGNI.

Akce po uzávěrce zpravodaje již proběhla a k článku doplňujeme fotky z ní:

Sousedský den 7. 9. 2024 (1) Sousedský den 7. 9. 2024 (4)

Sousedský den 7. 9. 2024 (2)Sousedský den 7. 9. 2024 (3)

A abychom se naladili na podzimní atmosféru, srdečně vás zveme na naši tradiční Dýňovou párty, která se uskuteční 12. října opět od 15:00 do 19:00 hodin. Přijďte si s námi užít krásné podzimní odpoledne!

Ráda bych vás také informovala, že v tlučenské kapli probíhají pravidelné bohoslužby každých čtrnáct dní. Aktuální program můžete sledovat na webu www.ccenyrany.cz/program, nebo také na nástěnce u kapličky.

Přejeme vám klidný vstup do nového školního roku a poklidné podzimní dny.

Za spolek YMCA Plzeň – Sluníčko Tlučná

Věra Burianová

pátek 13. září 2024

Co nového zažili senioři z organizace SPCCH Tlučná?

Dostupná Šumava (7)

V posledním čísle Tlučenského zpravodaje jsme slíbili, že se podělíme o zážitky z rekondičního pobytu v Janských Lázních, který se konal 1.–8. 6. 2024.

Za vše mluví závěrečné povídání a poděkování celému personálu hotelu Astoria:

Krkonoše, známé hory, lákají i seniory.

Aby to mělo správnou fazónu, otevřeli jsme tady lázeňskou sezónu.

Janské Lázně každému svědčí, pohybové ústrojí se tady dobře léčí.

Každé ráno, byť to byla jen chvilička, rozproudila naše údy skvělá rozcvička.

Cvičit chodili kluci i holky, pak vyráželi jsme společně na známé vrcholky.

Než v sobotu vyrazíme zpátky domů, prošli jsme se Stezkou korunami stromů.

Když nestíhali jsme chodit maličko, využili jsme pana vedoucího autíčko.

Výletů jsme za ten týden stihli tolik, že někteří z nás došli v pátek i volit.

Sněžka, Černá hora, Špindl nebo Vrchlabí, nás ve vzpomínkách vždycky pohladí.

Na Janské Lázně budeme pět samou chválu a moc děkujeme celému personálu.

Čas se krátí, zbývá poslední hodina, žili jsme tu jako jedna velká rodina.

Senioři ze SPCCH Tlučná

Že nás baví petang, už jsme mnohokrát psali. A že se stane moc pěknou tradicí společné okresní setkávání organizací Tlučná, Vejprnice a Heřmanova Huť, už taky víte. 20. 6. 2024 jsme změřili síly ve Vejprnicích, 28. 8. 2024 jsme bojovali v Heřmanově Huti. Vždycky jsou to moc milá setkání, doplněná bojovnou hrou a vzájemným soupeřením. Nikdy nechybí vyhlášení vítězů a malé odměny. A vítězové jsou vždycky všichni, i když v obsazování prvních příček se hráči střídají, ať jsou z Tlučné, Vejprnic či Heřmanovy Huti.

Hry Heřmanova Huť (1)Hry Heřmanova Huť (2)Hry Heřmanova Huť (3)

Hry Heřmanova Huť (4)Hry Heřmanova Huť (5)Hry Heřmanova Huť (6)

Hry Vejprnice (1)Hry Vejprnice (2)

Hry Vejprnice (3)Hry Vejprnice (4)

Hry Vejprnice (5)Hry Vejprnice (6)

27. 6. 2024 se 33 členů naší organizace zúčastnilo výletu Dostupná Šumava. I když většina z nás Šumavu dobře zná, dostali jsme se na místa, kam nelze jet ani autem. Skvělá průvodkyně nám ukázala tolik krásných míst a obohatila nás o mnoho zajímavých informací a zážitků. Další parta se zúčastní 31. 10. 2024.

Dostupná Šumava (1)Dostupná Šumava (3)

Dostupná Šumava (5)Dostupná Šumava (2)

Dostupná Šumava (4)

Dostupná Šumava (6)

8.–14. 9. pořádá okresní organizace SPCCH Plzeň-sever rekondiční pobyt na Zvíkově.

26. 9. 2024 nás čeká společný výlet na Zelenou Horu a vycházka k léčivému prameni Kloubovka u Kotouně.

O závěrečných akcích, které budeme pořádat do konce roku, se můžete dočíst v našich vývěsních skříňkách.

Jana Lišková